TV VVTB M. Šimkovičovej: Téma: Šafárenie v audiovizuálnom fonde a...

TB M. Šimkovičovej: Téma: Šafárenie v audiovizuálnom fonde a ďalšie skutočnosti

-

TB M. Šimkovičovej: Téma: Šafárenie v audiovizuálnom fonde a ďalšie skutočnosti

Šéfka rezortu kultúry, že nadácia Milana Šimečku poukázala aj na ukážkový príklad devastácie našej kultúry osobami ako je napríklad rektorka VŠMU Bohunka Koklesová. Tá sa totiž najnovšie v rozhovore pre dezinfoweb Aktuality vyjadrila, že Cyril a Metod nie sú témou dneška a že sa musíme zbaviť týchto mýtov.

Udeľovanie grantov z Audiovizuálneho fondu (AVF) či z Fondu na podporu umenia (FPÚ) bude viac kontrolované štátom. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) za tým vidí vyššiu transparentnosť pri udeľovaní financií na umelecké projekty.O fondoch sa podľa ministerky najviac rozpráva „z ulice a je na čase, kedy kontrolu nad financovaním projektov prevezme rezort kultúry – štát“. Vzhľadom na to, že je parlament nateraz zablokovaný rušením Úradu špeciálnej prokuratúry, sama nevie, kedy sa návrh dostane na rokovanie Národnej rady.“Chceli by sme to vedieť aj my, aby sme mohli zefektívniť svoju prácu,” zdôraznila Šimkovičová. Odmieta tvrdenia, že by chcela na ministerstve štát v štáte a zdôraznila, že pri kontrole fondov ide o verejné financie.

Spomínané fondy slúžia na podporu nových umeleckých alebo kultúrnych projektov, pre uchádzačov ponúkajú financie v podobe štipendií či grantov. Komplexne spísaný projekt s prínosmi a jasne určenými míľnikmi posudzuje komisia. Ak projekt podporiť zamietne, neexistujú podľa Šimkovičovej spôsoby ako sa proti rozhodnutiu odvolať. Ministerka verí, že väčšia kontrola štátu prinesie transparentnosť v procese udeľovania fondov.V parlamente je už návrh zákonov, ktoré predložila skupina poslancov za Smer, Hlas a SNS. Roman Michelko (SNS) sa vyjadril, že našu legislatívu chcú upraviť podľa českého modelu.Dôvodom má byť, že podľa Michelka aktuálny systém nepodporuje „časť kvalitných umelcov“. Návrhy zákonov na zmenu pravidiel dotácií Fondu na podporu umenia a Audiovizuálneho fondu sú podpísané okrem Michelku aj Dušanom Jarjabkom, Ľubicou Laššákovou, Karolom Farkašovským, Andrejom Dankom, Romanom Malatincom, Rudolfom Huliakom, Petrom Kotlárom, Pavlom Ľuptákom a Ivanom Ševčíkom.Po tlačovej konferencii bol priestor len na dve novinárske otázky. Ministerka využila priestor aj na to, aby sa vyjadrila k svojmu odvolávaniu a k petícii, ktorú podpísalo 188-tisíc ľudí.Stále je presvedčená, že petícia bola zmanipulovaná a nie všetky podpisy boli skutočné. Vec sa nateraz prešetruje. “Je tu 5,4 milióna osôb, ktoré petíciu nepodpísali. Medzi podpísanými bol aj Michael Jackson, neviem teda či nevstal z mŕtvych,” podotkla ironicky pričom spochybňuje aj to, že podpisy pribúdali v noci a časť z nich bola zo zahraničia.Na otázku, či jej prekáža iniciatíva hercov či umelcov, reagovala, že u svojich podporu cíti. “Máme tu veľa umelcov, ktorí nie sú v tomto systéme, nosia mi kvety,” zdôraznila Šimkovičová.

Kontrola udeľovania fondov

Ministerke prekáža, že nadácia Milana Šimečku získala len za minulý rok prostredníctvom podporných schém štátu 69-tisíc eur, či že sa rektorka VŠMU Bohunka Koklesová vyjadruje kriticky k Cyrilovi a Metodovi.

“Keď počúvam pani rektorku z vysokej školy, že Cyril a Metod nie sú témou dneška a že sa musíme zbaviť týchto mýtov, je mi smutno. Práve k tomuto sviatku bude ministerstvo kultúry pripravovať oslavy,” ozrejmila Šimkovičová. Podľa predsedu výboru NR SR pre kultúru a médiá Romana Michelka (SNS) sa fondy správajú voči uchádzačom diskriminačne. “S FPÚ som ako žiadateľ bojoval a viem aké sú v ňom problémy,” ozrejmil Michelko. Podľa neho majú v inštitúciách svojvoľné kritéria podľa, ktorých komisie udeľujú dotácie. Prekáža mu, že niektoré periodiká dotácie nedostanú, ale fondy ich nájdu pre vulgárne umenie.“Celá kniha je o tom že grgá, prdí a serie a toto je umenie štát ktoré financuje? Tieto fondy nemá žiadnu definíciu štátnej vnútornej politiky,” upozornil Michelko a spochybnil kvalifikáciu a odbornosť členov udeľovacích porôt. Podľa neho ide o cielenú a bezprecedentnú šikanu. “Absurdné rozhodnutia komisie pri periodikách, kde nedostali grant, ale dostali to umelecky spornejšie projekty,” posťažoval sa. O aké periodiká ide, nepriblížil.Preto majú podľa neho na ministerstve snahu zmeniť systém ktorý dnes funguje. Podľa Michelka spomínaný systém ukazuje obrovské slabiny a inšpiráciu hľadá v Česku. Český model je podľa neho funkčný, demokratický,a “podporuje rôzne typy kultúrnych aktivít bez klanov”.

Donebavolajúce neprávosti

Štátny tajomník ministerstva kultúry Tibor Bernaťák sa na dennej báze sa stretáva s ľuďmi z kultúrnej obce, ktorí majú s fondmi problémy.Spomína ako jedno zamietavé rozhodnutie len vágne spomenulo, že dielu “chýba viac reflexie moderného umenia” a druhé rozhodnutie bolo zamietnuté kvôli “nedostatočnému kultúrnemu prínosu”. „Žiadatelia nemajú šancu zistiť ako tento fond funguje, čo majú spraviť aby dostali dotáciu z tohto fondu,” ozrejmil Bernaťák.Hnevá ho tiež, že AVF podporil seriál a film o Mikulášovi Černákovi sumou 500-tisíc eur a odmietli podporiť film o generálovi Golianovi. “Nebol to žiadny zbabelec, bol to hrdina Slovákov, hrdina SNP,” uviedol a dodal, že film sa však vzhľadom na nedostatok financií nenatočí.“Ministerstvo ani štát nemá možnosti aby naprával donebavoľajúce nesprávnosti. Nikto nepovedal, že všetko čo tobia je zlé ale donebavolajúce,” uzavrel. 

Viac vo videu:

Pozrite si TU ako štedro bola Nadácia Milana Šimečku dotovaná nielen zo strany Ministestva kultúry SR. 

Zdroj: YouTube/ eReport/ / pravda.sk / InfoVojna

Podporte nezávislé spravodajstvo a pomôžte zvýšiť pluralitu médii na Slovensku. Spravodajský portál Veci Verejné prináša overené agentúrne správy a vlastné komentáre naších autorov.

Podporiť nás môžete jednoduchou formou cez platobnú bránu buď pravidelnou mesačnou sumou alebo jednorázovým príspevkom.

Pravidelná mesačná podpora

Jednorázová podpora


Alebo prevodom na náš účet: SK72 8330 0000 0028 0108 6712

Newsletter - Veci verejné

Prihláste sa na odber článkov. Dva krát do týždňa Vám zašleme zhrnutie najpodstatnejších komentárov a názorov, ktoré vyšli na našom webe :)

*Po vyplnení formuláru Vám zašleme potvrdzujúci email, ktorý je potrebné potvrdiť.

Podporte spravodajsko-názorový portál Veci Verejné

Vychádzať môžeme len vďaka vašej pravidelnej podpore. Ak považujete našu činnosť za dôležitú a potrebnú, podporte náš spravodajsko-názorový portál pravidelnou mesačnou sumou 5, 10 či 15 eur, prípadne podľa vašich možností na číslo účtu IBAN: SK7283300000002801086712

Ďakujeme. Aj vďaka vám môžeme robiť sociálne a vlastenecky orientovanú žurnalistiku.

spot_img

2 Komentáre

  1. Správne! Kultúra má podporovať kultúru, nie nekultúru! Kultúra má občanov kultivovať! 👍

  2. … veľa na tejto tľačovke tých presstitútnych fanúšikov riadeného úpadku slovenskej kultúry nesedelo, ukázaly koncové zábery autora videa od eReportu. Od 20 minuty, keď z tľačovky odišiel pan Micheľko akoby presstitútom narástly zapredanecké pazúriky emerického orlo-supa a začali ministerku Šimkovičovú prerušovat ako v rozkokošenej krčme, keď jeden kunčaft hlava nehlava pollitrom mastí druhého a tretí pod stolom zavíja, šak počkaj zajac Fico, pojdeš do basy. Paní Šimkovičová nieje kolíková a s množstvom osobnej epatie sa pustila do provokačnej prekrikovačky s vyškolenýnými prestitútmi pri ktorej prorežimná mašinéria médio propagandy vo vysokom rozlíšení čaká na záber ministerkinho faux pas či rečnického zaváhania pri odpovedi pre troch naraz vrieskajúcich prestitútov. Niekedy týmto švajdo-puškárovcom stačí iba keď si ministerka vopred rukami rozvlní svoju dlhú blonďatú hrívu vlnitých vasov, ako dnes v hlavných novinách predviedla manipulačno-murdochova narkóza. eReport by mal preskakovat s obrazom raz na stranu informujúcich členov ministerstva a raz na stranu v žolde dezinformujúcich presstitútov, aby mal divák prehlad o úrovni a formate pytatelov, menovito od koho padajú otázky, akým tónom, pri akej grimase a s akým zámerom, kde výslednou reakciou informovaných bude výroba transparentov s heslom presstitúti do basy, polí a tovární.

ZANECHAJ KOMENTÁR

Zdaj komentár
Zadajte svoje meno

- Reklama -

Mohlo by Vás zaujímaťČLÁNKY
Odporúčane pre Vás