Riško alias Podrž balónik – to nie je len nejaký obyčajný pekár s pizza-pieckou, ktory sem-tam koaličným stravníkom urobí aj noky. A tie hody s nokami sa hodia aj častejšie, lebo niektorí stravníci sa, tak ako v známom filme, namiesto pokojného stolovania, budú až do praskania kostí hádať, či sú to noky, alebo „maminčiny knedlíčky“.
Superman Sulík naberá svaly a teraz už opäť nebude len tak stáť v rohu s červeným balónikom. Vymenil ho za boxerské vrece a občas si do neho pankáčsky udrie. Už to nebudú len pizza-párty, kde sa Sulík opráši svoje pekárske zručnosti a múkou decentne popráši stôl, aby sa cesto nelepilo. Tentokrát začne prášiť aj na najsilnejších. Vytiahne aj zaváraninové poháre, síl má dosť, možno dokonca upečie aj perník po jedle, pretože posilnený prevarenou polievkou značky Za ľudí dokáže poriadne prevetrať aj tých, na ktorých zatiaľ nesiahol – rodinu.
Sulík zje prevarenú polievku. Aké tráviace procesy prídu? Sulíkovo posilnenie sa touto gastronomickou pochúťkou od Za ľudí bude mať pre Slovensko vážne tráviace následky. Superman porastie, svoje schopnosti mať konflikty posunie od Matoviča aj na Kollára. A schopnosťou zjesť aj prevarenú polievku povzbudí aj tých, ktorí tajne snívajú nad prestupom do klubu SaSky aj z radov OĽaNO.
Pochutnanie si nad rozvarenou polievkou, takto totiž Kolíková nazvala situáciu v Za ľudí, Sulíkovi teraz vraj vetry do krídel nedá. Vraj si nebudú nič ďalšie nárokovať. Ale tá situácia môže nastať neskôr. V koalícii je to naštartované na poriadne výbuchy z kvasenia, ktoré po nasýtení sa takouto polievkou ešte naberú na intenzite.
Slovensko čaká ďalšie obdobie intenzívnych koaličných hádok. To, čo zostalo po prevarenej polievke, ešte prinesie veľké turbulencie a možnou nebude potrebné ani zbieranie podpisov. Takáto zmema jedálneho lístka počas stolovania nenechá niektorých stravníkov bez zásadných a ostentatívnych konfliktov. Budú sa biť ako v legendárnej scénke z Dedičství, keď si predtým objednali aj korytnačiu polievku a Bohuš objednal fľašku pre „herečku“. Len nech sú škody na spoločnej reštaurácii čo najmenšie. Špičková reštaurácia s veľkými možnosťami sa už dávno z luxusnej zmenila na krčmu štvrtej cenovej, hoci najslávnejší kuchár ešte miesi na ďalšiu pizza-párty. Želajme si, nech sú škody z blížiacej sa krčmovej bitky čo najmenšie, nech sa čoskoro môžu najesť aj bežní stravníci.
Michal Albert