NázoryRobert Fico zasiela B. Kollárovi otvorený list ohľadom voľby...

Robert Fico zasiela B. Kollárovi otvorený list ohľadom voľby predsedu NKÚ

Robert Fico zasiela B. Kollárovi otvorený list ohľadom voľby predsedu NKÚ

Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky,

obraciam sa na Vás s týmto otvoreným listom ako predseda najsilnejšej opozičnej parlamentnej strany vo veci voľby predsedu Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky, ktorá sa bude konať na prebiehajúcej schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.

Historicky bola pri voľbe predsedu NKÚ rešpektovaná zásada, že táto významná ústavná funkcia prináleží parlamentnej opozícii. Takto to bolo aj v prípade predsedu NKÚ SR p. Jasovského, ako aj v prípade predsedu NKÚ SR p. Mitríka, ktorého ako opozičného nominanta (bývalý poslanec NR SR za SDKÚ, riaditeľ SIS za vlády p. Radičovej) za predsedu NKÚ zvolila NR SR  v čase, kedy SMER – sociálna demokracia vytvoril jednofarebnú vládu a v NR SR mal výraznú väčšinu.

Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky,

dovoľujem si Vás týmto požiadať o verejné vyjadrenie v mene celej vládnej koalície, či historicky rešpektované právo parlamentnej opozície na ústavnú funkciu predsedu NKÚ bude rešpektované aj v súčasných zvláštnych časoch. Vaše verejné vyjadrenie je dôležité pre koordináciu postupu opozičných parlamentných strán v NR SR.

S úctou

doc. JUDr. Robert Fico, CSc.

predseda

Otvorený list: