Ak si dnes predstavíte kečup, určite vám na myslí rýchly obed, sendviče, alebo dokonca pizzu. Červená omáčka plná rajčín, ktorá je dnes neoddeliteľnou súčasťou mnohých jedál, má však svoju históriu, ktorá je o dosť zaujímavejšia, než by ste si mysleli. Predstavte si to: V 30. rokoch 19. storočia sa kečup nepredával v supermarketoch ako omáčka na hamburgery, ale ako liek na podráždený žalúdok. A teraz pozor, v tomto šokujúcom príbehu sa spája medicína, obchod a, samozrejme, trocha vtipu.
Kečup ako „zázračný liek“
Rok 1834 – to bol čas, keď sa v USA začali objavovať rôzne podivné lieky a elixíry, ktoré sľubovali zázraky. A medzi nimi sa objavil aj kečup. Dr. John Cook, lekár z Ohia, sa rozhodol vyskúšať niečo nové a začal predávať kečup ako liek na podráždený žalúdok. Áno, čítate správne – žiadne hranolky alebo hotdogy, ale liečebné účinky rajčínovej omáčky. Kto by si to dnes vôbec vedel predstaviť?
Podľa Cooka mal kečup úžasné liečivé vlastnosti, ktoré pomáhali zmierniť tráviace problémy a rôzne žalúdočné ťažkosti. Možno si poviete, že to znie ako najväčší marketingový trik histórie – a nie ste ďaleko od pravdy! Kečup sa mal údajne nielen konzumovať, ale aj predpisovať ako “elixír zdravia”. A tak sa začal predávať vo fľašiach s nápisom „Liek na tráviace problémy“.
Kečup: Nový zázrak 19. storočia
Kečup sa v tej dobe netešil popularite ako dnes, ale v 19. storočí sa rozšíril medzi lekárov, ktorí verili, že je to zázračný liek. Mnohí ho predpisovali svojim pacientom na tráviace ťažkosti, ktoré boli v tom čase veľmi bežné a otravné. V tomto období, keď bolo ľahko možné nájsť zázračné lieky na takmer všetko, od bolesťi hlavy až po zlomeniny, nebolo nič nezvyčajné, že kečup, plný rajčín, dostal svoju šancu.
Zaujímavosťou je, že kečup sa skutočne vyrábal trochu inak než dnes. Zložky neboli tak rafinované a bola to skôr zmes paradajok, octu a rôznych korenín. Takže naozaj to mohlo mať nejaký pozitívny účinok na trávenie – ale kto dnes tvrdí, že aj veľké množstvo cukru a soli je ideálne na podporu trávenia? Kdeže!
Kečup v rokoch, keď bol „zázrakom“
No a potom sa stalo niečo fascinujúce. Kečup sa začal meniť. Z liečiva sa stal skutočný hit na jedálnych stoloch. Keď sa rozšíril, začal byť stále viac populárnym ochucovadlom a v priebehu 19. storočia sa stal kráľom omáčok. Vo svete sa objavili rôzne ďalšie príchute a varianty, ale ani jedna nešla nad rámec toho, čo dokázal kečup – ochutiť váš sendvič a zabaviť deti počas večere.
A tak sa z kečupu ako lieku stalo niečo, čo používame na dochutenie fritiek, hamburgerov a pízz všetkého druhu. Kde je tá medicína, keď ju potrebujeme?
Záver: Kečup – liek na žalúdok a aj niečo viac
A tak sa z liečivého zázraku stal neoddeliteľný článok našich kuchýň. Možno sme sa posunuli od medicíny k omáčkam, ale kto by mohol tušiť, že rajčiny, ktoré sa dnes používajú na výrobu omáčky, pôvodne pomáhali našim predkom so žalúdkom? Možno na budúci raz, keď si dáte kečup k obedu, si uvedomíte, že vlastne konzumujete kúzelný elixír – aj keď bez tých žalúdočných problémov.
Takže nabudúce, keď sa budete pýtať, prečo má niekto taký záujem o kečup, možno si na chvíľu spomeniete, že ešte pred pár desiatkami rokov bol tak trochu medicínou. A kto vie, možno sa toho chytí aj nejaký nový výživový poradca.
Autor: Marek Kurta