Tradičný taliansky recept, ktorý si zamilujú malí aj veľkí. Polpette — to sú poctivé sicílske mäsové guľky, ktoré sa podávajú v bohatej paradajkovej omáčke. Tento autentický recept zaručene poteší každého milovníka talianskej kuchyne.
Pre 6 osôb
Príprava: 30 minút
Varenie: 30 minút
Náročnosť: jednoduché
Čo budete potrebovať
Na mäsové guľky:
-
400 g mletého teľacieho mäsa
-
200 g mletého hovädzieho mäsa
-
300 g klobásového mäsa (surová mäsová zmes zo salámy alebo párkov)
-
1 žltá cibuľa
-
2 polievkové lyžice kapár
-
6 plátkov toastového chleba bez kôrky
-
200 g mlieka
-
2 polievkové lyžice sušeného oregana
-
200 g strúhaného Grana Padano (parmezán)
-
soľ, čierne korenie
Na omáčku a dokončenie:
-
1,2 kg paradajkovej drene (passata)
-
3 vetvičky čerstvého rozmarínu
-
60 g hobliniek Grana Padano (parmezán)
-
pár píniových orieškov
Postup
-
Príprava mäsovej zmesi
Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Kapary nasekajte. Na panvici rozohrejte olivový olej a restujte cibuľu s kaparami, kým nebude cibuľa sklovitá. -
Tvarovanie guliek
Toastový chlieb namočte do mlieka. V mise zmiešajte oba druhy mäsa, klobásové mäso, orestovanú cibuľu s kaparami, oregano, strúhaný syr, soľ, korenie a namočený chlieb. Rukami (najlepšie v rukaviciach) spracujte zmes do homogénnej hmoty. -
Pečenie guliek
Rúru predhrejte na 200 °C (bez plechu). Na plech dajte papier na pečenie. Zo zmesi tvarujte guľky s hmotnosťou približne 80 g a ukladajte ich na plech. Pečte 10 minút. -
Príprava omáčky a dokončenie
V hrnci ohrejte paradajkovú drenu spolu s vetvičkami rozmarínu. Pridajte upečené guľky a varte na miernom ohni asi 10 minút, kým chute prepoja. -
Servírovanie
Podávajte horúce, posypané hoblinkami Grana Padano, čerstvými bylinkami a píniovými orieškami.
Tip na záver
Podávajte s kvalitnými špagetami — získate tak dokonalé talianske hlavné jedlo, ktoré zasýti a poteší každého pri stole.
Vedeli ste?
Polpette sú v Taliansku obľúbené nielen ako hlavné jedlo, ale aj ako súčasť rodinných sviatočných stolov. Ich pôvod siaha až na Sicíliu, kde sa pripravujú v mnohých variantoch — od mäsových cez rybie až po vegetariánske.