Jahňacina je jedno z najdiétnejších mias a dá sa pripraviť na rôzne spôsoby. Pečené jahňacie mäso, ktoré je skvelým pokrmom pre rodinné stretnutia. Tento recept je jednoduchý a plný chuti, a ideálny pre veľkú večeru s priateľmi a rodinou. Ideálne na slávnostné príležitosti.
Ingrediencie (Pre 6-8 osôb)
- 2-2,5 kg jahňaciny
- 10 strúčikov cesnaku
- 1,2 kg zemiakov
- 450 ml smotany
- kúsok čerstvého tymianu
- 20-30 lístkov divokých byliniek
- olivový olej na varenie
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 40 g čerstvých cesnakových listov (alebo 40 g petržlenu a 1 strúčik cesnaku)
- 1 citrón (šťava a nastrúhaná kôra)
Postup prípravy:
Príprava: 30 minút
Čas varenia: 25 minút na každých 500 g jahňacieho mäsa, 60-75 minút pre dauphinoise zemiaky.
1️⃣ Príprava jahňacieho mäsa:
Predhrejte rúru na 180 °C. Ošúpte cesnak a 4-5 strúčikov nakrájajte na polovicu. Jahňaciu roštenku položte na plech vystlaný alobalom. Pokvapkajte ho olivovým olejom a dôkladne ho ním potrite. Ostrým nožom urobte 8-10 malých zárezov do mäsa a do každého z nich vložte kúsok cesnaku a vetvičku tymianu. Pečte v rúre asi 30 minút. Potom ho vyberte, prikryte alobalom a pečte ešte 25 minút na každých 500 g mäsa.
2️⃣ Príprava dauphinoise zemiakov:
Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky (asi 1 mm hrubé). Namočte ich do vody, aby sa odstránila časť škrobu. Zvyšok cesnaku roztlačte a v miske zmiešajte smotanu, roztlačený cesnak, soľ a čierne korenie. Zemiaky premiešajte so smotanovou zmesou a rovnomerne ich rozložte na plech. Pečte v rúre 60-75 minút, kým nie sú zlatisté a chrumkavé na vrchu.
3️⃣ Príprava grilovaných byliniek:
Z divokých byliniek odstráňte tvrdé stonky a zvyšok jemne nasekajte. V miske zmiešajte nasekané bylinky s citrónovou šťavou a nastrúhanou citrónovou kôrou.
4️⃣ Grilovanie byliniek:
Na grilovacej panvici rozohrejte trochu oleja na vysokej teplote. Na panvicu položte divoké bylinky a nechajte ich grilovať asi 2-3 minúty, kým nezískajú jemnú zlatistú farbu. Otočte ich a opakujte aj z druhej strany.
5️⃣ Dokončenie:
Skontrolujte, či je jahňacie mäso dôkladne prepečené. Do stredu vložte vidlicu alebo ihlu – ak z nej vyteká čistá šťava, mäso je hotové. Ak je ešte krvavé, zakryte ho alobalom a nechajte chvíľu odpočívať v teple.
Položte na tanier a nechajte mäso chvíľu odpočívať pred krájaním, aby bolo jemnejšie a šťavnatejšie.
Servírovanie:
Podávajte pečené jahňacie mäso s dauphinoise zemiakmi a grilovanými bylinkami. Pokvapkajte všetko gremolatou a ihneď podávajte k stolu. Tento pokrm je ideálny na rodinné stretnutia a slávnostné príležitosti.