Skip to content
Menu

Dobroty na každý deň: Pečená jahňacina s dauphinoise zemiakmi, grilovanými bylinkami a gremolatou

Jahňacina je jedno z najdiétnejších mias a dá sa pripraviť na rôzne spôsoby. Pečené jahňacie mäso, ktoré je skvelým pokrmom pre rodinné stretnutia. Tento recept je jednoduchý a plný chuti, a ideálny pre veľkú večeru s priateľmi a rodinou. Ideálne na slávnostné príležitosti.

Ingrediencie (Pre 6-8 osôb)

  • 2-2,5 kg jahňaciny
  • 10 strúčikov cesnaku
  • 1,2 kg zemiakov
  • 450 ml smotany
  • kúsok čerstvého tymianu
  • 20-30 lístkov divokých byliniek
  • olivový olej na varenie
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 40 g čerstvých cesnakových listov (alebo 40 g petržlenu a 1 strúčik cesnaku)
  • 1 citrón (šťava a nastrúhaná kôra)

Postup prípravy:

Príprava: 30 minút
Čas varenia: 25 minút na každých 500 g jahňacieho mäsa, 60-75 minút pre dauphinoise zemiaky.

1️⃣ Príprava jahňacieho mäsa:
Predhrejte rúru na 180 °C. Ošúpte cesnak a 4-5 strúčikov nakrájajte na polovicu. Jahňaciu roštenku položte na plech vystlaný alobalom. Pokvapkajte ho olivovým olejom a dôkladne ho ním potrite. Ostrým nožom urobte 8-10 malých zárezov do mäsa a do každého z nich vložte kúsok cesnaku a vetvičku tymianu. Pečte v rúre asi 30 minút. Potom ho vyberte, prikryte alobalom a pečte ešte 25 minút na každých 500 g mäsa.

2️⃣ Príprava dauphinoise zemiakov:
Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky (asi 1 mm hrubé). Namočte ich do vody, aby sa odstránila časť škrobu. Zvyšok cesnaku roztlačte a v miske zmiešajte smotanu, roztlačený cesnak, soľ a čierne korenie. Zemiaky premiešajte so smotanovou zmesou a rovnomerne ich rozložte na plech. Pečte v rúre 60-75 minút, kým nie sú zlatisté a chrumkavé na vrchu.

3️⃣ Príprava grilovaných byliniek:
Z divokých byliniek odstráňte tvrdé stonky a zvyšok jemne nasekajte. V miske zmiešajte nasekané bylinky s citrónovou šťavou a nastrúhanou citrónovou kôrou.

4️⃣ Grilovanie byliniek:
Na grilovacej panvici rozohrejte trochu oleja na vysokej teplote. Na panvicu položte divoké bylinky a nechajte ich grilovať asi 2-3 minúty, kým nezískajú jemnú zlatistú farbu. Otočte ich a opakujte aj z druhej strany.

5️⃣ Dokončenie:
Skontrolujte, či je jahňacie mäso dôkladne prepečené. Do stredu vložte vidlicu alebo ihlu – ak z nej vyteká čistá šťava, mäso je hotové. Ak je ešte krvavé, zakryte ho alobalom a nechajte chvíľu odpočívať v teple.

Položte na tanier a nechajte mäso chvíľu odpočívať pred krájaním, aby bolo jemnejšie a šťavnatejšie.

Servírovanie:

Podávajte pečené jahňacie mäso s dauphinoise zemiakmi a grilovanými bylinkami. Pokvapkajte všetko gremolatou a ihneď podávajte k stolu. Tento pokrm je ideálny na rodinné stretnutia a slávnostné príležitosti.