Skip to content
Menu

Dobroty na každý deň: Magický vanilkový koláčik

Objavte kúzlo jednoduchosti s magickým vanilkovým koláčom, ktorý sa počas pečenia sám premení na trojvrstvový dezert. Nie je to ilúzia – je to mágia chémie a presného postupu. Z pár bežných surovín vznikne jemný korpus, krémové stredné jadro ako puding a ľahučký nadýchaný vršok ako piškóta.

Tento dezert si získal popularitu po celom svete, a nie je sa čomu čudovať – nielen skvele chutí, ale aj krásne vyzerá a jeho tajomstvo vás prekvapí s každým kúskom.

Ingrediencie (na formu 20 x 20 cm, výška 6 cm)

  • 500 ml plnotučného mlieka (ohriateho)

  • 150 g kryštálového cukru

  • 125 g masla (roztopeného a vychladnutého)

  • 115 g hladkej múky (typ 00)

  • 4 vajcia (izbovej teploty)

  • 1 PL studenej vody

  • 1 PL vanilkového extraktu

  • 1 ČL citrónovej šťavy (alebo bieleho vínneho octu)

  • štipka soli

Na ozdobu:

  • práškový cukor

Na vymastenie formy:

  • trochu masla + papier na pečenie

Postup

  1. Príprava základu:
    Roztopte maslo a nechajte ho vychladnúť. Oddeľte bielky od žĺtkov. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do svetlej a nadýchanej peny (cca 10 minút). Pridajte studenú vodu a vanilkový extrakt.

  2. Spájanie surovín:
    Primiešajte štipku soli a vychladnuté maslo. Po častiach pridávajte preosiatu múku a premiešavajte, kým sa neabsorbuje. Postupne pridajte aj teplé mlieko. Ak zostanú hrudky, prepasírujte cesto cez sitko.

  3. Šľahanie bielkov:
    Bielky izbovej teploty vyšľahajte so štipkou citrónovej šťavy do polotuha. Potom ich jemne zapracujte do cesta – nie úplne dohladka, zmes má byť redšia.

  4. Pečenie:
    Formu vymastite maslom a vyložte papierom na pečenie (aj boky). Nalejte cesto a pečte v predhriatej rúre na 150 °C (statický režim) cca 80 minút, až kým povrch nezozlatne.

  5. Chladenie:
    Nechajte koláč vychladnúť, prikryte potravinovou fóliou a nechajte v chladničke minimálne 2 hodiny, ideálne cez noc.

  6. Podávanie:
    Po stuhnutí nakrájajte koláč na kocky. Použite nôž s hladkou čepeľou namočený vo vode alebo nylonovú niť. Poprášte práškovým cukrom a servírujte.

Skladovanie

Koláč uchovávajte v chladničke vo vzduchotesnej nádobe do 3 dní. Môžete ho aj zamraziť – ideálne už nakrájaný na kúsky, oddelene zabalené.

Tipy a varianty

  • Čokoládová verzia: Namiesto 115 g múky použite 65 g múky a 50 g kvalitného kakaa.

  • Kávový twist: Pridajte do cesta lyžičku instantnej kávy rozpustenej v lyžici mlieka.

  • Vanilkový luxus: Ak máte pravú vanilkovú struk, použite semienka namiesto extraktu.

Magický záver

Tento dezert nie je len o chuti – je to kulinárske predstavenie. Stačí rešpektovať poradie, teploty a trpezlivo dodržať návod. Odmenou vám bude koláčik, ktorý zaujme každého hosťa aj bez jediného triku.

Podporte nezávislé spravodajstvo! Podporte Veci Verejné!

Ďakujeme Vám za akúkoľvek podporu, ktorá pomôže v našej spravodajskej činnosti.

Please enter a valid amount.
Ďakujeme za Vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.