Objavte kúzlo jednoduchosti s magickým vanilkovým koláčom, ktorý sa počas pečenia sám premení na trojvrstvový dezert. Nie je to ilúzia – je to mágia chémie a presného postupu. Z pár bežných surovín vznikne jemný korpus, krémové stredné jadro ako puding a ľahučký nadýchaný vršok ako piškóta.
Tento dezert si získal popularitu po celom svete, a nie je sa čomu čudovať – nielen skvele chutí, ale aj krásne vyzerá a jeho tajomstvo vás prekvapí s každým kúskom.
Ingrediencie (na formu 20 x 20 cm, výška 6 cm)
-
500 ml plnotučného mlieka (ohriateho)
-
150 g kryštálového cukru
-
125 g masla (roztopeného a vychladnutého)
-
115 g hladkej múky (typ 00)
-
4 vajcia (izbovej teploty)
-
1 PL studenej vody
-
1 PL vanilkového extraktu
-
1 ČL citrónovej šťavy (alebo bieleho vínneho octu)
-
štipka soli
Na ozdobu:
-
práškový cukor
Na vymastenie formy:
-
trochu masla + papier na pečenie
Postup
-
Príprava základu:
Roztopte maslo a nechajte ho vychladnúť. Oddeľte bielky od žĺtkov. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do svetlej a nadýchanej peny (cca 10 minút). Pridajte studenú vodu a vanilkový extrakt. -
Spájanie surovín:
Primiešajte štipku soli a vychladnuté maslo. Po častiach pridávajte preosiatu múku a premiešavajte, kým sa neabsorbuje. Postupne pridajte aj teplé mlieko. Ak zostanú hrudky, prepasírujte cesto cez sitko. -
Šľahanie bielkov:
Bielky izbovej teploty vyšľahajte so štipkou citrónovej šťavy do polotuha. Potom ich jemne zapracujte do cesta – nie úplne dohladka, zmes má byť redšia. -
Pečenie:
Formu vymastite maslom a vyložte papierom na pečenie (aj boky). Nalejte cesto a pečte v predhriatej rúre na 150 °C (statický režim) cca 80 minút, až kým povrch nezozlatne. -
Chladenie:
Nechajte koláč vychladnúť, prikryte potravinovou fóliou a nechajte v chladničke minimálne 2 hodiny, ideálne cez noc. -
Podávanie:
Po stuhnutí nakrájajte koláč na kocky. Použite nôž s hladkou čepeľou namočený vo vode alebo nylonovú niť. Poprášte práškovým cukrom a servírujte.
Skladovanie
Koláč uchovávajte v chladničke vo vzduchotesnej nádobe do 3 dní. Môžete ho aj zamraziť – ideálne už nakrájaný na kúsky, oddelene zabalené.
Tipy a varianty
-
Čokoládová verzia: Namiesto 115 g múky použite 65 g múky a 50 g kvalitného kakaa.
-
Kávový twist: Pridajte do cesta lyžičku instantnej kávy rozpustenej v lyžici mlieka.
-
Vanilkový luxus: Ak máte pravú vanilkovú struk, použite semienka namiesto extraktu.
Magický záver
Tento dezert nie je len o chuti – je to kulinárske predstavenie. Stačí rešpektovať poradie, teploty a trpezlivo dodržať návod. Odmenou vám bude koláčik, ktorý zaujme každého hosťa aj bez jediného triku.