Táto bábovka je skutočná lahôdka! 🤤 Spája v sebe jemné cesto, voňavý mak a krémový vaječný likér. A verte mi, zamilujú si ho nielen deti, ale aj babička s dedkom! 🍳🍷
A keďže Veľká noc je obdobím, kedy vaječný likér nesmie chýbať v žiadnej kuchyni, táto bábovka je dokonalým receptom na jeho chutné využitie. Srdcom tejto bábovky je jemný makový pruh ukrytý vo vnútri, ktorý dodáva cestu nielen vôňu, ale aj zaujímavú textúru. A čo je najlepšie? Zostane dlho šťavnatá a čerstvá – ak teda niečo vôbec zostane! 🎉
⏳ Čas prípravy: 90 min.
⏸ Čas chladenia: 15 min.
🔬 Úroveň: veľmi ľahké
💎 Ingrediencie (16 porcií)
Na cesto:
- 225 g mäkkého masla 🧈
- 200 g cukru 🍬
- 1 balíček vanilkového cukru
- 5 vajec (veľkosť M) 🍳
- 200 g hladkej múce
- 75 g kukuričnej škrobu
- 2 ½ čl prášku do pečiva
- štipka soli
- 225 g vaječného likéru 🍷
- maslo na vymastenie formy
- 250 g hotovej makovej plnky
Na polevu:
- 100 g práškového cukru
- cca 2 PL vaječného likéru
- cca 1 PL maku
🍿 Postup
🥧 Príprava cesta:
- Maslo, cukor a vanilkový cukor vymiešajte do nadýchaného krému.
- Po jednom zašľahajte vajcia.
- Múku, škrob, prášok do pečiva a soľ premiešajte, postupne vmiešajte do cesta striedavo s vaječným likérom.
🌱 A teraz makový efekt:
- Tretinu cesta zmiešajte s makovou plnkou.
- Svetlé cesto nalejte do vymastenej formy, navrch pridajte makové cesto a jemne premiešajte vidličkou, aby vznikol mramorový efekt.
- Pečie sa v predhriatej rúfne na 180 °C (teplovzdušná 160 °C) 45 – 50 minút. Skontrolujte špajdľovou metódou!
🍰 Dokončenie:
- Upečený koláč nechajte 15 minút chladnúť, potom vyklopte z formy a nechajte celkom vychladnúť.
🍬 Poleva a dekorácia:
- Práškový cukor zmiešajte s vaječným likérom na hladkú polevu.
- Polejte koláč a posypte makom.
🌟 Tip:
Tento koláč vydrží dlhšie šťavnatý, ak ho uchováte v uzavretej nádobe. Ak ho však nezjete ešte v ten deň, tak klobúk dolu! 😉
Dobrú chuť! 🍽️