NázoryPredvolebné masáže sa naplno roztáčajú

Predvolebné masáže sa naplno roztáčajú

-

Predvolebné masáže sa naplno roztáčajú

Ďalšia predvolebná manipulácia Medianu? Tri týždne pred prezidentskými voľbami by podľa volebného modelu agentúry MEDIAN SK v prvom kole zvíťazil Ivan Korčok s 36 percentami. Tej agentúry, ktorá je dvornou agentúrou Demokratov. Tej agentúry, ktorá Hegerovcom pred voľbami namerala potenciál 5-8%. Máme si to na základe empirickej skúsenosti a exitpollov pri Demokratoch vysvetliť tak, že obdobne ako v parlamentných voľbách, má pri odhade Medianu Korčok 4x menej percent? 

Podľa exkluzívneho prieskumu pre „verejnoprávnu“ RTVS agentúry Median by bývalá podržtaška Mečiara, Dzurindu, Fica, Radičovej, Pellegriniho, Matoviča a Hegera a súčasná podržtaška americkej ambasády Ivan Korčok v prvom kole dosiahol s 36 percentami vedúcu pozíciu. Namerali mu o 4% viac, ako Petrovi Pellegrinimu. V druhom kole by sa síce mala karta obrátiť a zvíťaziť by mal napokon predseda parlamentu a líder Hlasu, ale čísla Medianu sa zdajú byť buď hlúpym vtipom alebo okatou manipuláciou.

Nezabúdajme, čo povedal súčasný minister vnútra Matúš Šutaj Eštok na adresu kredibility Medianu v auguste 2023.
Ten si totiž všimol, že jedna z agentúr meria Demokratom výrazne viac, a to opakovane. Podľa agentúry Median mali Demokrati v júli aj v auguste 2023 nad štyri percentá. Jedná sa o akúsi pomyselnú hranicu, pri ktorej je preukázané, že volič neodchádza od strany, lebo ešte cíti nádej, že by sa mohla dostať do parlamentu. Táto nádej má byť však pri Demokratoch a agentúre Median vymyslená.

„Chcete dôkaz o tom, ako strana ´Demokrati´ klame a manipuluje prieskumy preferencií? Nech sa páči, ponúkajú ho sami na svojom Facebooku. Prvý status si samozvaní ´Demokrati´ zverejnili v júli a oslavujú v ňom 4,2 percenta v agentúre MEDIAN (žiadna iná agentúra im nikdy toľko nenamerala. Asi to bude tým, že si ten prieskum sami zaplatili). A hľa. V auguste im tá istá agentúra namerala 4,1,“ uviedol na sociálnej sieti v auguste Šutaj Eštok.

Takže si to zhrňme

Keď sa progresívcom nedarí a nejde to inak, tak to skúšajú, ako vždy, podvodnými prieskumami ako pri Čaputovej – dosť zúfalý pokus zaujať. Na základe empirickej skúsenosti a exitpollov pri Demokratoch, ktorí mali nakoniec v parlamentných voľbách štyrikrát menej percent, ako im nameral Median, by sa kľudne mohlo stať, že aj Korčok bude mať štyrikrát menej percent. A do druhého kola sa s Pellegrininim prebojuje úplne iný prezidentský kandidát – Štefan Harabin.

Ešte pár faktov k MEDIANu
  •  Nie je členom Slovenskej asociácie výskumných agentúr (SAVA) ako napríklad AKO alebo Focus
  •  Je to dvorná agentúra strany Demokrati, ktorá si u nich nechávala robiť prieskumy a následne ich zverejňovala – žiadna iná agentúra tejto strane nikdy nenamerala také preferencie
  • V augustovom prieskume (mesiac pred voľbami) tvrdili, že o tretie miesto súperia HLAS s Republikou zhodne s 10 percentami (žiadna iná agentúra nemerala HLASu tak málo) – vo voľbách HLAS 14,7, Republika 4,8
  • Tri dni pred voľbami merali „tesný súboj“ o prvé miesto: Smer 19,8, PS 19,3, Hlas 11,9, Republika  8 (Voľby: Smer 23, PS 18, Hlas 14,7, Republika 4,8)
  • Od volieb nezverejnili žiaden prieskum preferencií
Výsledky prieskumu podľa „spoľahlivého“ Medianu

Korčoka by chcelo za prezidenta 36 percent opýtaných ľudí. Nasleduje predseda parlamentu Peter Pellegrini so ziskom 32,7 percenta hlasov. Na treťom mieste by skončil bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin s podporou 11,2 percenta hlasov. Nasleduje líder hnutia Slovensko Igor Matovič, hlas by mu odovzdalo takmer päť percent ľudí.

Piatu najvyššiu podporu by získal kariérny diplomat Ján Kubiš, volili by ho 3,2 percenta opýtaných. Nasleduje predseda strany Aliancia Krisztián Forró, volili by ho 2,7 percenta opýtaných.

Podpredsedu parlamentu a predsedu národniarov Andreja Danka by si vybrali 2,2 percenta voličov. Tesne cez dve percentá hlasov by získal predseda ĽSNS Marian Kotleba. Historik Patrik Dubovský by získal dve percentá hlasov.

Predsedu politickej strany Slovenské hnutie obrody Róberta Šveca by volili necelé dve percentá ľudí. Na poslednom mieste s podporou tesne nad jedno percento by skončil člen strany Hlas ľudu Milan Náhlik.

Článok vyšiel na: www.hlavnydennik.sk Autor článku: Diana Zaťková

Podporte nezávislé spravodajstvo a pomôžte zvýšiť pluralitu médii na Slovensku. Spravodajský portál Veci Verejné prináša overené agentúrne správy a vlastné komentáre naších autorov.

Podporiť nás môžete jednoduchou formou cez platobnú bránu buď pravidelnou mesačnou sumou alebo jednorázovým príspevkom.

Pravidelná mesačná podpora

Jednorázová podpora


Alebo prevodom na náš účet: SK72 8330 0000 0028 0108 6712

Newsletter - Veci verejné

Prihláste sa na odber článkov. Dva krát do týždňa Vám zašleme zhrnutie najpodstatnejších komentárov a názorov, ktoré vyšli na našom webe :)

*Po vyplnení formuláru Vám zašleme potvrdzujúci email, ktorý je potrebné potvrdiť.

Podporte spravodajsko-názorový portál Veci Verejné

Vychádzať môžeme len vďaka vašej pravidelnej podpore. Ak považujete našu činnosť za dôležitú a potrebnú, podporte náš spravodajsko-názorový portál pravidelnou mesačnou sumou 5, 10 či 15 eur, prípadne podľa vašich možností na číslo účtu IBAN: SK7283300000002801086712

Ďakujeme. Aj vďaka vám môžeme robiť sociálne a vlastenecky orientovanú žurnalistiku.

spot_img

1 Komentár

  1. Pellegrini je sícee prípad, ale do tejto funkcie sa hodí lepšie ako Korčok. Ten je príliš vyhranený, neokrôchaný, namyslený a hlavne – nikto a ani on sám netuší prečo vôbec tento človek kandiduje. A takí prípadi sú mimoriadne rizikoví.

ZANECHAJ KOMENTÁR

Zdaj komentár
Zadajte svoje meno

- Reklama -

Mohlo by Vás zaujímaťČLÁNKY
Odporúčane pre Vás