Ak si myslíš, že schnitzel musí byť vždy z mäsa, tento recept ťa vyvedie z omylu. Zemiakovo-tuniakové šnicle sú jemné vo vnútri, chrumkavé navonok a chutia tak dobre, že aj najväčší odporca „rybacích pokusov“ si vypýta dupľu. Navyše sú rýchle, sýte a skvelé ako večera po dlhom dni alebo ako víkendové jedlo, ktoré zje celá rodina bez reptania.
Ingrediencie (4 porcie)
-
750 g múčnatých zemiakov
-
150 g tuniaka vo vlastnej šťave (odkvapkaného)
-
1 stredná cibuľa (cca 100 g)
-
1 stredná mrkva (cca 100 g)
-
1 zväzok jarnej cibuľky
-
1 veľké vajce
-
100 g vyzretej syrovej tehly (napr. čedar, eidam)
-
60 g hladkej múky (+ na obaľovanie)
-
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
-
100 ml slnečnicového oleja na vyprážanie
Postup
-
Zemiaky ošúp a uvar do mäkka v osolenej vode (15–20 minút). Nechaj odpariť prebytočnú paru.
-
Medzitým nakrájaj cibuľu nadrobno, mrkvu nastrúhaj a jarnú cibuľku pokrájaj na tenké krúžky.
-
Tuniaka nechaj dobre odkvapkať, syr nastrúhaj a vajce rozšľahaj.
-
Zemiaky roztlač na kašu a nechaj mierne vychladnúť.
-
Do zemiakovej zmesi vmiešaj tuniaka, zeleninu, syr a vajce. Postupne pridaj múku, aby vznikla tvárna hmota. Ochuť soľou a korením.
-
Z hmoty tvaruj placky (cca 100 g), hrubé asi 1,5 cm. Opatrne ich obal v múke.
-
Rozohrej olej a šnicle opeč 3–4 minúty z každej strany dozlatista.
-
Nechaj odkvapkať na papieri.
Ako podávať
Podávaj horúce, s plátkom citróna pre svieži kontrast. Výborne sa hodia k ľahkému šalátu, pečenej zelenine alebo s jemnou cesnakovou omáčkou, ktorá ešte zvýrazní ich chuť.
Časté otázky
Môžem namiesto tuniaka použiť inú rybu?
Áno – skvelé sú aj so lososom alebo makrelou.
Ako dlho vydržia?
V chladničke 3 dni, v mrazničke až 3 mesiace.
Dajú sa spraviť bez lepku?
Stačí nahradiť múku bezlepkovou zmesou a máš hotové glutén-free schnitzle.