Skip to content
Menu

Zemiakovo-tuniakové šnicle – chrumkavý trik pre všedný deň

Ak si myslíš, že schnitzel musí byť vždy z mäsa, tento recept ťa vyvedie z omylu. Zemiakovo-tuniakové šnicle sú jemné vo vnútri, chrumkavé navonok a chutia tak dobre, že aj najväčší odporca „rybacích pokusov“ si vypýta dupľu. Navyše sú rýchle, sýte a skvelé ako večera po dlhom dni alebo ako víkendové jedlo, ktoré zje celá rodina bez reptania.

Ingrediencie (4 porcie)

  • 750 g múčnatých zemiakov

  • 150 g tuniaka vo vlastnej šťave (odkvapkaného)

  • 1 stredná cibuľa (cca 100 g)

  • 1 stredná mrkva (cca 100 g)

  • 1 zväzok jarnej cibuľky

  • 1 veľké vajce

  • 100 g vyzretej syrovej tehly (napr. čedar, eidam)

  • 60 g hladkej múky (+ na obaľovanie)

  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

  • 100 ml slnečnicového oleja na vyprážanie

Postup

  1. Zemiaky ošúp a uvar do mäkka v osolenej vode (15–20 minút). Nechaj odpariť prebytočnú paru.

  2. Medzitým nakrájaj cibuľu nadrobno, mrkvu nastrúhaj a jarnú cibuľku pokrájaj na tenké krúžky.

  3. Tuniaka nechaj dobre odkvapkať, syr nastrúhaj a vajce rozšľahaj.

  4. Zemiaky roztlač na kašu a nechaj mierne vychladnúť.

  5. Do zemiakovej zmesi vmiešaj tuniaka, zeleninu, syr a vajce. Postupne pridaj múku, aby vznikla tvárna hmota. Ochuť soľou a korením.

  6. Z hmoty tvaruj placky (cca 100 g), hrubé asi 1,5 cm. Opatrne ich obal v múke.

  7. Rozohrej olej a šnicle opeč 3–4 minúty z každej strany dozlatista.

  8. Nechaj odkvapkať na papieri.

Ako podávať

Podávaj horúce, s plátkom citróna pre svieži kontrast. Výborne sa hodia k ľahkému šalátu, pečenej zelenine alebo s jemnou cesnakovou omáčkou, ktorá ešte zvýrazní ich chuť.

Časté otázky

Môžem namiesto tuniaka použiť inú rybu?
Áno – skvelé sú aj so lososom alebo makrelou.

Ako dlho vydržia?
V chladničke 3 dni, v mrazničke až 3 mesiace.

Dajú sa spraviť bez lepku?
Stačí nahradiť múku bezlepkovou zmesou a máš hotové glutén-free schnitzle.

Podporte nezávislé spravodajstvo! Podporte Veci Verejné!

Ďakujeme Vám za akúkoľvek podporu, ktorá pomôže v našej spravodajskej činnosti.

Please enter a valid amount.
Ďakujeme za Vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.