Jednoduché, no výnimočné!
Ak hľadáš niečo nové, čo si zamiluješ ty aj celá rodina, tieto zemiakové šišky plnené mletým mäsom sú presne to pravé! Tento výnimočný recept, inšpirovaný kubánskou kuchyňou a známou pochúťkou Papas Rellenas, je dôkazom, že aj z bežných surovín sa dá vykúzliť niečo netradičné. Vyskúšaj si ich pripraviť na viacero spôsobov a vyber si ten, ktorý ti najviac chutí!
Čas prípravy: 45 minút
Ingrediencie:
-
4 veľké zemiaky
-
1 lyžica mlieka
-
1 lyžička soli
-
2 vajíčka
-
2–3 lyžice strúhanky (voliteľné)
-
400 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo kuracie)
-
1 cibuľa
-
2 strúčiky cesnaku
-
1 sladká paprika
-
2 lyžice paradajkového pretlaku
-
Olej na vyprážanie alebo pečenie
Postup:
-
Zemiakové cesto
Umy zemiaky, ošúp ich, nakrájaj na kocky a uvar ich do polomäkka. Následne ich rozpuč dohladka, pridaj vajíčka, mlieko a soľ. Ak je zmes príliš mäkká, môžeš pridať trochu strúhanky. -
Plnka z mletého mäsa
Na panvici alebo v rúre opeč mleté mäso spolu s nadrobno nasekanou cibuľou, paprikou a cesnakom. Na záver pridaj paradajkový pretlak a dobre premiešaj. -
Tvarovanie šišiek
Zo zemiakového cesta vytváraj guličky, ktoré naplníš mäsovou zmesou. Uzavri ich a vytvaruj do pekných guľôčok. -
Tri možnosti prípravy:
-
Varenie: Vlož šišky do vriacej vody a povar ich 5 minút (výsledok ako z obrázka).
-
Vyprážanie: Obaľ šišky v strúhanke zmiešanej s múkou, potom v rozšľahanom vajíčku a vysmaž v horúcom oleji, kým nebudú zlatisté.
-
Pečenie: Poukladaj šišky na plech vystlaný papierom na pečenie alebo potretý olejom. Peč pri 200 °C asi 20 minút. V polovici pečenia ich otoč – pozor, môžu stratiť svoj guľatý tvar, ale chuť ostáva božská!
-
Tip na záver:
Tieto šišky sú ideálne ako predjedlo, ale aj ako hlavné jedlo so šalátom či jogurtovým dipom. Deti ich zbožňujú a hostia si budú pýtať recept!
Dobrú chuť a nech sa tvoja kuchyňa na chvíľu premení na slnečnú Havanu!