Ak hľadáte sviatočný recept, ktorý poteší rodinu i hostí, morka s orechovou náplňou je skvelá alternatívna voľba. Šťavnaté mäso, voňavá orechovo-bylinková náplň a krémová houbová omáčka robia z tohto jedla perfektný vianočný obed alebo večeru.
Tento recept je jednoduchý na prípravu, no pôsobí luxusne a sviatočne – presne tak, ako by mal vyzerať hlavný chod počas Vianoc.
Ingrediencie (pre 7 osôb)
Na náplň:
-
20 g sušených hríbov (napr. pravé alebo podhubie)
-
250 g bieleho chleba zo včera
-
1 zväzok petržlenovej vňate
-
1 malý pór
-
4 stredné cibule
-
100 g údenej slaniny
-
3 polievkové lyžice mäkkého masla
-
2 čajové lyžičky majoránu
-
soľ a čierne korenie
-
50 g vlašských orechov
-
2 stredné vajcia
Na morčacie mäso:
-
1 morčacie mäso (3,5–4 kg)
-
1 stredná mrkva
-
cca ¾ l kuracieho vývaru alebo fondue
-
500 g šampiňónov
-
200 g šľahačky
-
2–3 polievkové lyžice škrobu
-
2–3 plátky pomaranča na servírovanie
Čas prípravy
210 minút
Náročnosť
Jednoduché
Postup
1. Príprava náplne
Hríby opláchneme a namočíme do približne ½ l vlažnej vody. Chlieb nakrájame na kocky. Petržlen umyjeme a posekáme. Pór očistíme, nakrájame nadrobno. Jednu cibuľu nakrájame, slaninu na kocky a osmažíme do chrumkava. Pridáme 1 polievkovú lyžicu masla, cibuľu a pór, krátko orestujeme. Dochutíme majoránom a petržlenom. Primiešame chlieb a necháme cca 10 minút odležať.
2. Plnenie morčacieho mäsa
Orechy nasekáme na menšie kúsky. Morku umyjeme, osušíme a vnútro osolíme a okoreníme. Vajcia a nasekané orechy primiešame do chleba s bylinkami a naplníme morča. Otvor zatvoríme a stehná zviažeme. Morku položíme na pekáč (prsiami hore).
3. Príprava na pečenie
Mrkvu očistíme, nakrájame spolu s 2 cibuľami a rozložíme okolo morčaťa. Prsia natrieme 1 polievkovou lyžicou masla.
Pečieme v predhriatej rúre: 200 °C (elektrická rúra) alebo 175 °C (teplovzdušná), približne 2,5–3 hodiny. Keď zelenina začne hnednúť, postupne prilievame vývar a morča niekoľkokrát polievame vlastnou šťavou.
4. Príprava omáčky
Hríby scedíme a polovicu vody z namáčania pridáme k morčaťu. Šampiňóny očistíme a rozštvrtíme, zvyšnú cibuľu nakrájame.
V 1 polievkovej lyžici masla opečieme hríby a šampiňóny, cibuľu zľahka osmažíme a dochutíme. Zalejeme zvyšným hríbovým vývarom a šľahačkou, krátko povaríme (cca 2 minúty).
5. Dokončenie
Morku vyberieme a udržiavame teplú. Omáčku precedíme a nalejeme k hríbovej zmesi, privedieme k varu. Škrob rozmiešame v troche vody a pridáme do omáčky, aby zhustla. Dochutíme.
Morku nakrájame, náplň vyberieme a servírujeme s omáčkou.
Odporúčané prílohy: varené zemiaky a ružičkový kel.

