Skip to content
Menu

Vianoce inak: Morka s orechovou plnkou

Ak hľadáte sviatočný recept, ktorý poteší rodinu i hostí, morka s orechovou náplňou je skvelá alternatívna voľba. Šťavnaté mäso, voňavá orechovo-bylinková náplň a krémová houbová omáčka robia z tohto jedla perfektný vianočný obed alebo večeru.

Tento recept je jednoduchý na prípravu, no pôsobí luxusne a sviatočne – presne tak, ako by mal vyzerať hlavný chod počas Vianoc.

Ingrediencie (pre 7 osôb)

Na náplň:

  • 20 g sušených hríbov (napr. pravé alebo podhubie)

  • 250 g bieleho chleba zo včera

  • 1 zväzok petržlenovej vňate

  • 1 malý pór

  • 4 stredné cibule

  • 100 g údenej slaniny

  • 3 polievkové lyžice mäkkého masla

  • 2 čajové lyžičky majoránu

  • soľ a čierne korenie

  • 50 g vlašských orechov

  • 2 stredné vajcia

Na morčacie mäso:

  • 1 morčacie mäso (3,5–4 kg)

  • 1 stredná mrkva

  • cca ¾ l kuracieho vývaru alebo fondue

  • 500 g šampiňónov

  • 200 g šľahačky

  • 2–3 polievkové lyžice škrobu

  • 2–3 plátky pomaranča na servírovanie

Čas prípravy

210 minút

Náročnosť

Jednoduché

Postup

1. Príprava náplne

Hríby opláchneme a namočíme do približne ½ l vlažnej vody. Chlieb nakrájame na kocky. Petržlen umyjeme a posekáme. Pór očistíme, nakrájame nadrobno. Jednu cibuľu nakrájame, slaninu na kocky a osmažíme do chrumkava. Pridáme 1 polievkovú lyžicu masla, cibuľu a pór, krátko orestujeme. Dochutíme majoránom a petržlenom. Primiešame chlieb a necháme cca 10 minút odležať.

2. Plnenie morčacieho mäsa

Orechy nasekáme na menšie kúsky. Morku umyjeme, osušíme a vnútro osolíme a okoreníme. Vajcia a nasekané orechy primiešame do chleba s bylinkami a naplníme morča. Otvor zatvoríme a stehná zviažeme. Morku položíme na pekáč (prsiami hore).

3. Príprava na pečenie

Mrkvu očistíme, nakrájame spolu s 2 cibuľami a rozložíme okolo morčaťa. Prsia natrieme 1 polievkovou lyžicou masla.

Pečieme v predhriatej rúre: 200 °C (elektrická rúra) alebo 175 °C (teplovzdušná), približne 2,5–3 hodiny. Keď zelenina začne hnednúť, postupne prilievame vývar a morča niekoľkokrát polievame vlastnou šťavou.

4. Príprava omáčky

Hríby scedíme a polovicu vody z namáčania pridáme k morčaťu. Šampiňóny očistíme a rozštvrtíme, zvyšnú cibuľu nakrájame.

V 1 polievkovej lyžici masla opečieme hríby a šampiňóny, cibuľu zľahka osmažíme a dochutíme. Zalejeme zvyšným hríbovým vývarom a šľahačkou, krátko povaríme (cca 2 minúty).

5. Dokončenie

Morku vyberieme a udržiavame teplú. Omáčku precedíme a nalejeme k hríbovej zmesi, privedieme k varu. Škrob rozmiešame v troche vody a pridáme do omáčky, aby zhustla. Dochutíme.

Morku nakrájame, náplň vyberieme a servírujeme s omáčkou.

Odporúčané prílohy: varené zemiaky a ružičkový kel.

Podporte nezávislé spravodajstvo! Podporte Veci Verejné!

Ďakujeme Vám za akúkoľvek podporu, ktorá pomôže v našej spravodajskej činnosti.

Please enter a valid amount.
Ďakujeme za Vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.