Ak ste sa rozhodli vylúčiť mäso zo stravy, alebo jednoducho hľadáte ľahšiu verziu klasického veľkonočného drobu, máme pre vás skvelú správu: drob sa dá pripraviť aj čisto zo zeleniny a bez mäsa – a bude chutný, šťavnatý a výnimočný. Tento recept si zamilujete aj ako každodenný obed či večeru, nielen cez sviatky.
Ingrediencie:
-
450 g hlivy ustricovej (pleurotus)
-
450 g šampiňónov
-
3 veľké vajcia
-
50 g cícerovej múky (alebo bežnej, ak nie ste vegán)
-
2 zväzky kôpru
-
2 zväzky petržlenovej vňate
-
2 zväzky jarného cesnaku (alebo 4–5 strúčikov klasického)
-
2 zväzky jarnej cibule
-
2 mrkvy
-
½ ČL sušeného tymianu
-
soľ a čierne korenie podľa chuti
-
1 ČL olivového oleja
Postup:
1. Príprava zeleniny a húb
Huby umyjeme, necháme ich osušiť na kuchynskej utierke a potom ich nadrobno nakrájame. Rovnako nasekáme jarnú cibuľku a cesnak. Mrkvu nastrúhame najemno.
2. Restovanie
Na väčšej panvici (napr. wok) rozohrejeme olivový olej. Najprv krátko orestujeme cesnak, potom pridáme cibuľku a mrkvu. Restujeme asi 4–5 minút. Následne pridáme huby a dusíme ďalších 5–6 minút, kým sa neodparí prebytočná voda.
3. Scedenie a ochladenie
Zmes preložíme do sitka alebo cedidla, aby sa zbavila prebytočnej šťavy. Necháme vychladnúť.
4. Dochutenie a spojenie surovín
Medzitým si nasekáme kôpor a petržlen. Keď zmes vychladne, primiešame zelené bylinky, tymian, vajcia a cícerovú múku. Dochutíme soľou a korením.
5. Pečenie
Zmes rozotrieme do formy vystlanej papierom na pečenie a jemne potretou olejom. Pečieme pri 180 °C približne 45 minút.
Po upečení necháme drob pomaly vychladnúť priamo v rúre – tým sa pekne spevní a chute sa prepoja.
Tipy na dokonalý drob:
-
Môžete pridať aj predvarené vajíčka do stredu, ako v tradičnom recepte – vytvoria pekné prekvapenie po rozkrojení.
-
Soľ pridajte už pri dusení cibule a húb – pomôže vytiahnuť chuť a skráti proces tepelnej úpravy.
-
Na vyloženie formy môžete použiť papier na pečenie a posypať dno strúhankou