Skip to content
Menu

Vegetariánsky drob – ľahká a chutná alternatíva nielen na sviatočný stôl

Ak ste sa rozhodli vylúčiť mäso zo stravy, alebo jednoducho hľadáte ľahšiu verziu klasického veľkonočného drobu, máme pre vás skvelú správu: drob sa dá pripraviť aj čisto zo zeleniny a bez mäsa – a bude chutný, šťavnatý a výnimočný. Tento recept si zamilujete aj ako každodenný obed či večeru, nielen cez sviatky.

Ingrediencie:

  • 450 g hlivy ustricovej (pleurotus)

  • 450 g šampiňónov

  • 3 veľké vajcia

  • 50 g cícerovej múky (alebo bežnej, ak nie ste vegán)

  • 2 zväzky kôpru

  • 2 zväzky petržlenovej vňate

  • 2 zväzky jarného cesnaku (alebo 4–5 strúčikov klasického)

  • 2 zväzky jarnej cibule

  • 2 mrkvy

  • ½ ČL sušeného tymianu

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

  • 1 ČL olivového oleja

Postup:

1. Príprava zeleniny a húb

Huby umyjeme, necháme ich osušiť na kuchynskej utierke a potom ich nadrobno nakrájame. Rovnako nasekáme jarnú cibuľku a cesnak. Mrkvu nastrúhame najemno.

2. Restovanie

Na väčšej panvici (napr. wok) rozohrejeme olivový olej. Najprv krátko orestujeme cesnak, potom pridáme cibuľku a mrkvu. Restujeme asi 4–5 minút. Následne pridáme huby a dusíme ďalších 5–6 minút, kým sa neodparí prebytočná voda.

3. Scedenie a ochladenie

Zmes preložíme do sitka alebo cedidla, aby sa zbavila prebytočnej šťavy. Necháme vychladnúť.

4. Dochutenie a spojenie surovín

Medzitým si nasekáme kôpor a petržlen. Keď zmes vychladne, primiešame zelené bylinky, tymian, vajcia a cícerovú múku. Dochutíme soľou a korením.

5. Pečenie

Zmes rozotrieme do formy vystlanej papierom na pečenie a jemne potretou olejom. Pečieme pri 180 °C približne 45 minút.

Po upečení necháme drob pomaly vychladnúť priamo v rúre – tým sa pekne spevní a chute sa prepoja.

Tipy na dokonalý drob:

  • Môžete pridať aj predvarené vajíčka do stredu, ako v tradičnom recepte – vytvoria pekné prekvapenie po rozkrojení.

  • Soľ pridajte už pri dusení cibule a húb – pomôže vytiahnuť chuť a skráti proces tepelnej úpravy.

  • Na vyloženie formy môžete použiť papier na pečenie a posypať dno strúhankou

Podporte nezávislé spravodajstvo! Podporte Veci Verejné!

Ďakujeme Vám za akúkoľvek podporu, ktorá pomôže v našej spravodajskej činnosti.

Please enter a valid amount.
Ďakujeme za Vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.