Ak milujete tapas, nemôžete obísť baskickú verziu – pintxos. Tieto malé chuťovky plné lahodných pochúťok sú ideálne na pohodový večer doma. Pre cestu do San Sebastiánu stačí len tento recept a chuťové poháriky vás prenesú priamo na baskické uličky.
Čas prípravy: 40 minút
Náročnosť: úplne jednoduché
Počet porcií: 4
Ingrediencie:
-
50 g vlašských orechov
-
120 g kozieho čerstvého syra
-
1 malý strúčik cesnaku
-
2 lyžice majonézy
-
soľ, čierne korenie
-
hrubozrnná morská soľ
-
1 cibuľa
-
3 lyžice olivového oleja
-
2 lyžičky hnedého cukru
-
1 vajce (M)
-
1 chorizo klobása (cca 50 g)
-
4 malé papričky
-
1 vetvička petržlenovej vňate
-
1 bageta
-
4 plátky suchej šunky
-
4 lyžičky malinového džemu
Postup:
-
Vlašské orechy nasekajte nadrobno. Z čerstvého syra vytvorte 4 malé guľôčky a obalte ich v orechoch. Odložte do chladničky.
-
Na aioli (cesnakovú omáčku) očistite a jemne nasekajte cesnak. V miske zmiešajte s majonézou, osoľte a okoreňte.
-
Cibuľu očistite, prekrojte a nakrájajte na tenké pásiky. Na panvici rozohrejte 1 lyžicu oleja, cibuľu opečte do zlatohneda, posypte cukrom a nechajte jemne skaramelizovať. Vyberte cibuľu a nechajte trochu vychladnúť.
-
Na panvici rozohrejte 1 lyžicu oleja, rozklepnite vajce, osoľte a opečte cca 2 minúty z každej strany. Nakrájajte na 4 kusy.
-
Chorizo nakrájajte na plátky. Pimientos umyte a osušte. Na panvici rozohrejte 1 lyžicu oleja a opečte chorizo spolu s paprikami 4–5 minút. Po stiahnutí z ohňa posypte papriky morskou soľou.
-
Petržlen umyte, osušte a nasekajte. Bagetu nakrájajte na 12 plátkov.
-
4 plátky bagety: suchá šunka, cibuľa, kúsky vajca.
-
4 plátky bagety: po 1 guľôčke syra a 1 lyžičke džemu, posypané petržlenom.
-
4 plátky bagety: chorizo a papričky, pokvapkané trochou aioli.
-
-
Každý pintxos pevne spojte špajdľou. Podávajte s olivami a solenkami.
Nutričné hodnoty na porciu:
-
560 kcal
-
17 g bielkovín
-
36 g tukov
-
37 g sacharidov
Tieto pintxos sú ideálnym spojením chrumkavej bagety, aromatickej šunky, krémového syra a štipky sladko-pikantnej chuti. Perfektné na večer s priateľmi alebo ako tapas večera doma, ktorá vás prenesie priamo do srdca Baskicka.

