Skip to content
Menu

Tri druhy pintxos – chuť Baskicka u vás doma

Ak milujete tapas, nemôžete obísť baskickú verziu – pintxos. Tieto malé chuťovky plné lahodných pochúťok sú ideálne na pohodový večer doma. Pre cestu do San Sebastiánu stačí len tento recept a chuťové poháriky vás prenesú priamo na baskické uličky.

Čas prípravy: 40 minút
Náročnosť: úplne jednoduché
Počet porcií: 4

Ingrediencie:

  • 50 g vlašských orechov

  • 120 g kozieho čerstvého syra

  • 1 malý strúčik cesnaku

  • 2 lyžice majonézy

  • soľ, čierne korenie

  • hrubozrnná morská soľ

  • 1 cibuľa

  • 3 lyžice olivového oleja

  • 2 lyžičky hnedého cukru

  • 1 vajce (M)

  • 1 chorizo klobása (cca 50 g)

  • 4 malé papričky

  • 1 vetvička petržlenovej vňate

  • 1 bageta

  • 4 plátky suchej šunky

  • 4 lyžičky malinového džemu

Postup:

  1. Vlašské orechy nasekajte nadrobno. Z čerstvého syra vytvorte 4 malé guľôčky a obalte ich v orechoch. Odložte do chladničky.

  2. Na aioli (cesnakovú omáčku) očistite a jemne nasekajte cesnak. V miske zmiešajte s majonézou, osoľte a okoreňte.

  3. Cibuľu očistite, prekrojte a nakrájajte na tenké pásiky. Na panvici rozohrejte 1 lyžicu oleja, cibuľu opečte do zlatohneda, posypte cukrom a nechajte jemne skaramelizovať. Vyberte cibuľu a nechajte trochu vychladnúť.

  4. Na panvici rozohrejte 1 lyžicu oleja, rozklepnite vajce, osoľte a opečte cca 2 minúty z každej strany. Nakrájajte na 4 kusy.

  5. Chorizo nakrájajte na plátky. Pimientos umyte a osušte. Na panvici rozohrejte 1 lyžicu oleja a opečte chorizo spolu s paprikami 4–5 minút. Po stiahnutí z ohňa posypte papriky morskou soľou.

  6. Petržlen umyte, osušte a nasekajte. Bagetu nakrájajte na 12 plátkov.

    • 4 plátky bagety: suchá šunka, cibuľa, kúsky vajca.

    • 4 plátky bagety: po 1 guľôčke syra a 1 lyžičke džemu, posypané petržlenom.

    • 4 plátky bagety: chorizo a papričky, pokvapkané trochou aioli.

  7. Každý pintxos pevne spojte špajdľou. Podávajte s olivami a solenkami.

Nutričné hodnoty na porciu:

  • 560 kcal

  • 17 g bielkovín

  • 36 g tukov

  • 37 g sacharidov

Tieto pintxos sú ideálnym spojením chrumkavej bagety, aromatickej šunky, krémového syra a štipky sladko-pikantnej chuti. Perfektné na večer s priateľmi alebo ako tapas večera doma, ktorá vás prenesie priamo do srdca Baskicka.

Podporte nezávislé spravodajstvo! Podporte Veci Verejné!

Ďakujeme Vám za akúkoľvek podporu, ktorá pomôže v našej spravodajskej činnosti.

Please enter a valid amount.
Ďakujeme za Vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.