Ingrediencie:
Na štrúdľu:
-
1 balenie lístkového cesta (pôstneho)
-
300 g mrazeného lesného ovocia
-
150 g kryštálového cukru
Na sirup:
-
100 ml vody
-
150 g cukru
Na ozdobu:
-
práškový cukor
Postup:
-
Plnka:
Dajte lesné ovocie do malého hrnca spolu s cukrom. Varte na miernom ohni, miešajte, až kým sa nevytvorí hustejší ovocný sirup. -
Príprava cesta:
Lístkové cesto jemne rozvaľkajte a rozdeľte ho na šesť obdĺžnikov. Každý obdĺžnik na okrajoch nakrojte (vodorovné pásiky) a v strede nechajte miesto na plnku. -
Plnenie:
Na každý kúsok cesta dajte do stredu ovocnú plnku. Potom preložte nakrojené okraje cez plnku smerom do stredu – vytvoríte tak štrúdľu. Konce dobre pritlačte vidličkou, aby sa neotvorili počas pečenia. -
Pečenie:
Položte štrúdle na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý kúsok potrite sirupom z vody a cukru. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C, kým nebudú zlatohnedé. -
Záverečné zdobenie:
Po upečení ich posypte práškovým cukrom. Hotovo!
Recept na lístkové cesto (domáce)
Ingrediencie:
-
200 ml studenej vody
-
200 ml slnečnicového oleja
-
štipka soli
-
500 g hladkej múky
-
50 g čerstvého droždia
Na vrstvenie:
-
130 ml slnečnicového oleja
-
3–4 lyžice múky
Postup:
-
Do misky dajte vlažnú vodu, droždie, olej a soľ. Premiešajte.
-
Postupne prisýpajte múku a miesite, kým vznikne hladké cesto.
-
Na naolejovanú pracovnú dosku vyvaľkajte cesto na tenký plát.
-
V miske zmiešajte olej s múkou – touto zmesou natrite celý plát cesta.
-
Zrolujte ako roládu a dajte do chladničky asi na 1 hodinu.
-
Potom je cesto pripravené na použitie pre rôzne slané aj sladké recepty.
Dobrú chuť! Tento štrúdľový dezert je jednoduchý a naozaj ľahký.