Skip to content
Menu

Raňajky inak: Španielska omeleta

Španielska omeleta, známa aj ako Tortilla Española, pochádza z Katalánska a do španielskej kulinárskej tradície sa zaradila už v 17. storočí. Pripravuje sa veľmi jednoducho – ide o kombináciu vyprážaných zemiakov a vajec, a je veľmi sýta. V Španielsku sa najčastejšie podáva ako tapas – teda ako predjedlo, nakrájaná na malé kocky.

Čas prípravy: 40 minút

Ingrediencie na španielsku omeletu:

  • 500 g nových zemiakov

  • 1 biela cibuľa

  • 3 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

  • soľ podľa chuti

  • 150 ml extra panenského olivového oleja

  • 6 vajec

Ako pripraviť španielsku omeletu:

Zemiaky umy a ošúp. Nakrájaj ich na malé kocky. Na panvici zohrej olivový olej a zemiaky v ňom opeč pod pokrievkou. Ak chceš ľahšiu verziu, môžeš zemiaky aj uvariť. Medzitým dobre rozšľahaj vajcia. Pridaj soľ, nasekanú petržlenovú vňať a prípadne ďalšie koreniny podľa chuti.

Keď sú zemiaky hotové, daj ich do misy a premiešaj s rozšľahanými vajcami. Potom túto zmes nalej na panvicu s trochou horúceho oleja a nechaj omeletu dobre upiecť – asi 2–3 minúty z každej strany.

Pred podávaním ju nechaj 10 minút vychladnúť. Môžeš ju nakrájať na malé kocky a podávať ako predjedlo. Dobrú chuť!

Podporte nezávislé spravodajstvo! Podporte Veci Verejné!

Ďakujeme Vám za akúkoľvek podporu, ktorá pomôže v našej spravodajskej činnosti.

Please enter a valid amount.
Ďakujeme za Vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.