Palacinky s gorgonzolou, cibuľou a slaninou sú lahodným a sofistikovaným spôsobom, ako si vychutnať tradičnú palacinku. Kombinácia krémovej gorgonzoly, sladko karamelizovanej cibule a chrumkavej slaniny ťa určite prekvapí. Ideálne ako slané raňajky, brunch alebo špeciálny obed.
Ingrediencie (4 porcie)
-
125 g hladkej múky
-
375 ml plnotučného mlieka
-
2 veľké bio vajcia
-
30 g rozpusteného masla
-
½ čajovej lyžičky jemnej morskej soli
-
1 čajová lyžička kryštálového cukru
-
150 g gorgonzoly PDO
-
1 veľká cibuľa (približne 200 g)
-
100 g údenej slaniny
-
1 polievková lyžica čerstvého tymiánu, nasekaného
-
1 polievková lyžica čerstvej pažítky, nasekanej
-
30 g masla na opekanie
-
1 polievková lyžica balzamikového octu
-
Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup
-
Preosej múku do veľkej misy.
-
V inej mise vyšľahaj vajcia s mliekom. Postupne prilievaj mliečnu zmes do múky a stále miešaj. Nakoniec pridaj rozpustené maslo.
-
Nechaj cesto 15 minút odstáť pri izbovej teplote.
-
Cibuľu nakrájaj na polkruhy hrubé asi 2 mm.
-
Na stredne vysokom ohni rozpusti maslo a cibuľu pomaly opeč 15–20 minút do zlatista. Pridaj balzamikový ocot a nechaj zredukovať. Osoľ a okoreň.
-
Slaninu nakrájaj na prúžky hrubé 5 mm, vlož do studenej panvice a pomaly opekaj do chrumkava. Odkvapkaj na papieri.
-
Rozohrej palacinkovú panvicu na strednom ohni a jemne ju potri maslom. Použi približne 60 ml cesta na jednu palacinku.
-
Palacinku opeč do zlatista, otoč a krátko dopiec druhú stranu.
-
Na palacinku rozlož ¼ gorgonzoly, karamelizovanú cibuľu, chrumkavú slaninu a čerstvé bylinky. Zlož okraje dovnútra a krátko prehrej, kým sa syr nerozpustí.
Čas prípravy
-
Príprava: 15 minút
-
Pečenie: 40 minút
-
Celkový čas: 55 minút
Ako podávať
Podávaj palacinky teplé, priamo z panvice. Ozdob extra čerstvými bylinkami ako pažítka a tymián. Skvelo sa hodia k zelenej šaláte alebo poháru suchého bieleho vína. Pre pikantnejší efekt môžeš pridať štipku chilli alebo pár kvapiek pálivej omáčky.
Časté otázky
Môžem gorgonzolu nahradiť iným syrom?
Áno, môžeš použiť inú modrú syr, napr. Roquefort alebo Stilton, alebo jemnejší syr ako mladý syr.
Ako urobiť palacinky bez lepku?
Nahrad múku bezlepkovou zmesou a skontroluj aj ostatné ingrediencie.
Môžem palacinky pripraviť vopred?
Áno, dajú sa pripraviť a uchovávať v chladničke. Pred podávaním ich jednoducho zohrej na panvici alebo v mikrovlnke.