Nie je nič krajšie než keď sladkosť prekvapí nielen chuťou, ale aj svojim vnútrom. Presne také sú muffiny s čokoládovým srdcom – jemné, nadýchané a s rozplývajúcim sa čokoládovým stredom. Pri prvom zahryznutí sa odhalí teplý, krémový čokoládový stred, ktorý z nich robí ideálnu voľbu na raňajky, popoludňajšiu kávu či výnimočnú príležitosť ako Valentín.
Ingrediencie (na 12 muffinov)
Na cesto:
-
180 g masla
-
200 g kryštálového cukru
-
2 vajcia (izbovej teploty)
-
400 g hladkej múky (typ 00)
-
16 g prášku do pečiva
-
1 ČL sódy bikarbóny
-
250 ml plnotučného mlieka (izbovej teploty)
-
1 vanilkový struk (alebo 1 ČL vanilkového extraktu)
-
štipka soli
Na čokoládové srdce:
-
120 g horkej čokolády (na klasickú verziu)
Postup – Muffiny s čokoládovým srdiečkom
-
Roztopenie masla:
Maslo rozpustite vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke a nechajte mierne vychladnúť. V miske zmiešajte mlieko, jemne rozšľahané vajcia a roztopené maslo. -
Suché suroviny:
Do veľkej misy preosejte múku, sódu a prášok do pečiva. Pridajte cukor, štipku soli a semienka z vanilkového struku. -
Spájanie cesta:
Elektrickým mixérom na nízkych otáčkach pomaly prilievajte tekutú zmes do sypkých surovín, aby vzniklo hladké, mierne husté cesto. -
Plnenie foriem:
Papierové košíčky vložte do formy na muffiny. Cesto dajte do cukrárskeho vrecka bez nadstavca a naplňte košíčky do polovice. Do stredu každého vložte kocku čokolády (cca 10 g), ale netlačte ju na dno. Pridajte zvyšné cesto tak, aby bola čokoláda zakrytá. -
Pečenie:
Muffiny pečte v predhriatej rúre na 190 °C (statická rúra) asi 25 minút, kým nie sú zlatisté na povrchu. Nechajte ich mierne vychladnúť pred podávaním.
Skladovanie
Muffiny skladujte pod skleneným poklopom pri izbovej teplote max. 2 dni. Môžete ich aj zamraziť – nechajte rozmraziť v chladničke a pred podávaním ich vytemperujte na izbovú teplotu.
Tip
Chcete ohúriť ešte viac? Pripravte si čokoládové muffiny a do nich biele srdiečko zo smotanovej čokolády. Alebo sa zahrajte s príchuťami – skúste variant s jablkami, citrónom alebo vanilkovým krémom inšpirovaným klasickou „babičkinou tortou“.