Tradičné chute, ktoré nikdy nesklamú
Ak patríte medzi milovníkov domácej kuchyne, tento recept vás určite poteší. Marinované bravčové fašírky sú mäkučké, voňavé a dokonale sa dopĺňajú s bohatou paradajkovou omáčkou a jemným zemiakovým pyré. Ideálne nielen na nedeľný obed, ale aj ako pohodlné jedlo na celý týždeň. Navyše ich môžete doplniť kyslou uhorkou, šalátom alebo pikantnou paprikou.
Ingrediencie
Na fašírky:
-
500 g mletého bravčového mäsa
-
5 strúčikov cesnaku
-
soľ a čierne korenie podľa chuti
-
1 vajce
-
1 väčší zemiak (alebo 2 menšie)
-
1 zväzok kôpru
-
1 zväzok petržlenovej vňate
-
olej na vyprážanie
Na paradajkovú omáčku:
-
1 cibuľa
-
3 PL oleja
-
500 ml paradajkového pretlaku alebo pasírovaných paradajok
-
voda podľa potreby (na zriedenie)
-
3 strúčiky cesnaku
-
3 bobkové listy
-
soľ a korenie podľa chuti
-
sušená bazalka
-
čerstvá petržlenová vňať
Postup: Marinované bravčové fašírky
-
Príprava zmesi:
Bravčové mäso zomeliete spolu s očisteným zemiakom, cesnakom, kôprom a petržlenovou vňaťou. Všetko vložte do veľkej misy, pridajte soľ, korenie, vajce a dôkladne premiešajte. Nezabudnite zmes poriadne prepracovať rukami – vďaka tomu budú fašírky šťavnaté a pevné. -
Tvarovanie a vyprážanie:
Z mäsa tvarujte fašírky – môžete ich urobiť buď ploché, alebo guľaté, podľa chuti. V panvici rozohrejte olej a fašírky smažte z oboch strán na miernom ohni, aby boli prepečené aj vnútri.
Postup: Paradajková omáčka
-
Základ:
Na oleji si opražte nadrobno nakrájanú cibuľu. Po pár minútach pridajte nastrúhaný cesnak a krátko orestujte. -
Omáčka:
Prilejte paradajkový pretlak a trochu vody, aby bola omáčka krémová, nie príliš hustá. Pridajte bobkové listy, bazalku, soľ a korenie. Nechajte prevariť 5 minút. -
Spojenie chutí:
Pridajte opečené fašírky do omáčky a podľa potreby ešte trošku podlejte vodou. Varte spolu ďalších 10 minút. Na záver posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Jemné zemiakové pyré
Ingrediencie:
-
1 kg zemiakov (ideálne múčnaté)
-
80 g masla (aspoň 82 % tuku)
-
200–250 ml horúceho mlieka
-
soľ podľa chuti
Postup:
-
Zemiaky očistite a nakrájajte na rovnaké kúsky.
Vložte ich do studenej vody, pridajte soľ a varte na miernom ohni približne 25 minút. -
Spracovanie:
Uvarené zemiaky sceďte a ešte horúce roztlačte pučidlom. Pridajte maslo a premiešajte, kým sa úplne nerozpustí. -
Dokončenie:
Postupne pridávajte horúce mlieko a miešajte – najlepšie metličkou, aby bolo pyré nadýchané. Dosolte podľa chuti.
Servírovanie a tipy
Podávajte marinované fašírky s omáčkou na jemnom zemiakovom pyré, dozdobte čerstvými bylinkami a doplňte kyslou uhorkou alebo šalátom. Tento tradičný pokrm nikdy nesklame a hodí sa na každú príležitosť.
Tip na obmenu
Fašírky môžete pripraviť aj z kombinácie bravčového a hovädzieho mäsa, alebo pridať do zmesi trochu strúhanky či nastrúhanú mrkvu – pre ešte šťavnatejšiu a výživnejšiu verziu.