Voňavý, mäkučký a s chrumkavou kôrkou
Ak milujete vôňu čerstvo upečeného chleba, tento recept si zamilujete. Kombinácia cesnaku a rozmarínu dodáva pečivu nezameniteľnú arómu a chuť. Ideálny na raňajky, k polievke alebo ako chuťovka.
Ingrediencie:
-
1 kg hladkej múky
-
700 ml vlažnej vody
-
25 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
-
1 PL soli
-
1 ČL cukru
-
7 PL olivového oleja (4 do cesta, 3 na zmes s cesnakom)
-
5 strúčikov cesnaku
-
čerstvý alebo sušený rozmarín podľa chuti
-
1 žĺtok (voliteľne, na potretie chleba pred pečením)
Postup:
1. Cesto
-
Do veľkej misy vlejte vlažnú vodu, pridajte droždie a cukor, dobre premiešajte, kým sa droždie rozpustí.
-
Pridajte 4 PL olivového oleja, soľ a múku po častiach. Miešajte, potom cesto dôkladne vymiesite (rukou alebo v kuchynskom robote), kým bude hladké a nelepivé.
-
Cesto zakryte utierkou a nechajte kysnúť cca 1 hodinu, kým zdvojnásobí objem.
2. Cesnaková zmes
-
Zmiešajte 3 PL olivového oleja s pretlačeným cesnakom a nasekaným rozmarínom.
-
Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rozťahajte ho rukami na hrubší plát.
-
Potrite rovnomerne cesnakovo-rozmarínovou zmesou a cesto preložte (ako obálku).
-
Vytvarujte podľa želania: bochník, chlieb, bagetky alebo žemle.
3. Druhé kysnutie a pečenie
-
Chlieb preložte na plech vystlaný papierom a nechajte ešte 20–30 minút kysnúť.
-
Pred pečením môžete potrieť vodou alebo žĺtkom, pre lesklý povrch.
-
Pečte v predhriatej rúre na 220 °C asi 50–60 minút, podľa veľkosti a typu rúry.
-
Pre chrumkavú kôrku môžete na spodok rúry vložiť malú nádobu s vodou.
Tipy na podávanie:
-
Výborne sa hodí k syrom, polievkam, šalátom alebo len tak s maslom.
-
Skúste aj verziu s olivami, cibuľou či sušenými paradajkami.
Výsledok: Domáci chlieb plný vône a chuti, ktorý rozvonia celý byt a zaručene poteší každého pri stole.
Dobrú chuť!