Ak existuje jedlo, ktoré dokonale spája tradičnú kuchyňu, bohatú chuť a domácku atmosféru, tak sú to práve nemecké hovädzie rolády, známe aj ako španielske vtáčky. Jemné plátky mäsa, plnené slaninou, kyslou uhorkou a cibuľou, zaliate bohatou omáčkou – presne to, čo patrí na nedeľný stôl alebo slávnostnú večeru. A hoci to znie luxusne, ich príprava je jednoduchšia, než by si čakal.
Ingrediencie (4–6 porcií)
-
4–6 tenkých plátkov hovädzej kližky alebo roštenky (150–200 g každý)
-
8–10 plátkov údenej slaniny
-
2–3 väčšie kyslé uhorky (nakrájané na pásiky)
-
2 stredné cibule (nakrájané na polkrúžky)
-
30 ml jemnej nemeckej horčice
-
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
-
30 ml slnečnicového oleja
-
600 ml hovädzieho vývaru
-
3 bobkové listy
-
3 ČL sladkej papriky
-
1 ČL cukru
-
maizena (podľa potreby, na zahustenie)
Postup
1. Príprava rolád
-
Plátky mäsa jemne naklep na cca 5 mm.
-
Potri ich horčicou, osoľ a okoreň.
-
Na každý polož 2 plátky slaniny, niekoľko pásikov uhorky a trochu cibule.
2. Rolovanie
-
Zroluj pevne od kratšej strany a spevni kuchynským špagátom alebo klipsami.
3. Opekanie
-
V hrnci rozohrej olej a rolády opeč zo všetkých strán dozlatista (cca 5–7 minút).
-
Vyber a odlož bokom.
4. Základ omáčky
-
Do výpeku pridaj zvyšok cibule, restuj do skaramelizovania.
-
Vmies sladkú papriku, krátko orestuj a podlej vývarom.
-
Vhoď bobkový list a cukor.
5. Dusenie
-
Vráť rolády späť, tekutina by mala siahať do 1/3 ich výšky.
-
Dus pod pokrievkou (mierne pootvorenou) 1,5–2 hodiny, otáčaj každých 30 minút.
6. Dokončenie
-
Rolády vyber a udržuj v teple.
-
Omáčku zredukuj, prípadne zahusti maizenou.
-
Dochuť podľa potreby.
Ako podávať
Podávaj horúce s jemnou zemiakovou kašou, domácimi knedľami alebo dokonca s čerstvým chlebom, ktorý dokonale nasaje tú bohatú omáčku. Na záver posyp čerstvou petržlenovou vňaťou pre farbu a sviežosť.
Časté otázky
Môžem si ich pripraviť vopred?
Áno, dokonca chutia ešte lepšie na druhý deň, keď sa chute prepoja.
Aké mäso použiť namiesto kližky?
Skvelo sa hodí aj roštenka, rebrá alebo hrudzie – mäso s trochou tuku pre šťavnatosť.
Ako dlho vydržia?
V chladničke 3–4 dni, alebo zamrazené až 3 mesiace.