Keď sa niečo stane virálnym na TikToku, hranice neexistujú. A tak sa hviezdou stala bravúrna feta. Tieto cestoviny s fetou sa stali hitom vďaka fínskej food blogerke Jenni Häyrinen, ktorá v roku 2019 zverejnila na TikToku recept s názvom Uunifetapasta. Ten sa tak rýchlo rozšíril, že v obchodoch vo Fínsku úplne zmizla feta. Recept neskôr prebrali food blogeri z celého sveta – a prišiel výbuch slávy.
Čo robí tieto cestoviny tak výnimočnými?
Tajomstvo je v tom, že celá kocka fety sa pečie v rúre, kde sa krásne rozpustí a premení na krémovú omáčku, čo by sa na panvici nikdy nestalo. A navyše, netreba ju miešať či strážiť – ušetrí to čas aj nervy. Feta sa spojí so šťavou z pečených paradajok a s pomocou olivového oleja a korenín vytvorí dokonalú omáčku.
Na TikToku má #fetapasta už viac ako 1,5 miliardy zhliadnutí – a niet sa čomu čudovať. Recept je rýchly, jednoduchý, lahodný a neskutočne variabilný.
Ingrediencie na cestoviny s fetou:
– 500 g cherry paradajok
– 4–5 strúčikov cesnaku (nasekané)
– 500 g syra feta
– olivový olej
– oregano, bazalka (čerstvé alebo sušené)
– soľ, čierne korenie
– paradajkový pretlak alebo omáčka (voliteľné)
– parmezán (na posypanie)
– tvoje obľúbené cestoviny
Postup:
-
Predhrej rúru na 200 °C.
-
Do zapekacej misy daj do stredu celý blok fety a okolo nej rozlož celé alebo na polovice prekrojené cherry paradajky.
-
Pokvapkaj všetko olivovým olejom, pridaj oregano, cesnak a prípadne ďalšie koreniny podľa chuti.
-
Peč približne 30 minút, kým sa feta neroztopí a paradajky nezačnú púšťať šťavu.
-
Medzitým uvar cestoviny podľa návodu a sceď ich.
-
Vyber z rúry, roztlač vidličkou upečenú fetu a paradajky a premiešaj ich na omáčku.
-
Pridaj uvarené cestoviny, dôkladne premiešaj.
-
Dochuť čerstvou bazalkou, olivovým olejom, parmezánom, soľou a korením.
Dobrú chuť!