Skip to content
Menu

Kapustové rolky plnené mletým mäsom – klasika ako od babičky

Kapustové rolky chutia najlepšie presne tak, ako ich varila babička. Kľúčom k dokonalému výsledku je šťavnatá mäsová plnka – a práve tu prichádza na scénu rožok z predchádzajúceho dňa, ktorý krásne nadýchne mäsovú zmes. Jednoduché a skutočne lahodné!

Čas prípravy: 90 minút
Náročnosť: úplne jednoduché
Počet porcií: 6

Ingrediencie:

  • 1 rožok (z predchádzajúceho dňa)

  • 1 hlávka bielej kapusty

  • 1 cibuľa

  • 750 g miešaného mletého mäsa

  • 2 vajcia (M)

  • soľ a čierne korenie

  • 2 čajové lyžičky stredne ostrého horčicového semienka

  • 3 polievkové lyžice oleja

  • 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku

  • 1 liter zeleninového vývaru

  • 3 polievkové lyžice tmavej zahusťovacej omáčky

  • štipka cukru

Postup:

  1. Rožok namočte do studenej vody. Kapustu očistite, umyte a vyrežte kmeň do tvaru klina. Hlávku kapusty krátko vložte do veľkého množstva vriacej vody, vyberte a zozbierajte približne 16 vonkajších listov. Zvyšok kapusty môžete použiť na iné jedlá. Listy kapusty blanšírujte 1–2 minúty vo vriacej vode, vyberte a nechajte dobre odkvapkať na utierke. Na každom liste odstráňte koniec rebrovej časti do tvaru V.

  2. Na mäsovú plnku olúpte a nakrájajte cibuľu. Rožok dobre vyžmýkajte. Zmiešajte mleté mäso, vajcia, soľ, trochu korenia, horčicu, rožok a štipku sladkej papriky a dôkladne vymiesite. Každé dva listy kapusty položte na seba a vytvarujte 8 dlhších fašírok.

  3. Každú fašírku položte na kapustový list, zrolujte do rolky a zviažte kuchynskou niťou. Na oleji v hlbokej panvici alebo pekáči rolky opražte zo všetkých strán do zlatista. Pridajte paradajkový pretlak a krátko orestujte.

  4. Zalejte vývarom, priveďte k varu a dusíme približne 45 minút pri strednej teplote. Rolky vyberte a udržiavajte teplé. Omáčku priveďte k varu, pridajte zahusťovadlo a prevarte. Dochutíme soľou, korením a cukrom a podávame spolu s kapustovými rolkami. Skvelo sa k nim hodia varené alebo pečené zemiaky.

Nutričné hodnoty na porciu:

  • 446 kcal

  • 28 g bielkovín

  • 32 g tukov

  • 11 g sacharidov

Tipy pre dokonalé kapustové rolky:

  • Nevynechajte blanšírovanie listov – kapusta bude mäkká, pružná a listy sa ľahko rolovať. Staršie hlávky môžu byť tvrdšie, preto vyberajte čo najčerstvejšiu kapustu.

  • Pre ešte jemnejšie rolky: vložte kapustnú hlávku do mrazničky a nechajte ju na druhý deň rozmraziť. Mrazom sa narušia bunkové steny kapusty a listy budú pružnejšie a mäkšie na rolovanie.

Podporte nezávislé spravodajstvo! Podporte Veci Verejné!

Ďakujeme Vám za akúkoľvek podporu, ktorá pomôže v našej spravodajskej činnosti.

Please enter a valid amount.
Ďakujeme za Vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.