Kapustové rolky chutia najlepšie presne tak, ako ich varila babička. Kľúčom k dokonalému výsledku je šťavnatá mäsová plnka – a práve tu prichádza na scénu rožok z predchádzajúceho dňa, ktorý krásne nadýchne mäsovú zmes. Jednoduché a skutočne lahodné!
Čas prípravy: 90 minút
Náročnosť: úplne jednoduché
Počet porcií: 6
Ingrediencie:
-
1 rožok (z predchádzajúceho dňa)
-
1 hlávka bielej kapusty
-
1 cibuľa
-
750 g miešaného mletého mäsa
-
2 vajcia (M)
-
soľ a čierne korenie
-
2 čajové lyžičky stredne ostrého horčicového semienka
-
3 polievkové lyžice oleja
-
1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
-
1 liter zeleninového vývaru
-
3 polievkové lyžice tmavej zahusťovacej omáčky
-
štipka cukru
Postup:
-
Rožok namočte do studenej vody. Kapustu očistite, umyte a vyrežte kmeň do tvaru klina. Hlávku kapusty krátko vložte do veľkého množstva vriacej vody, vyberte a zozbierajte približne 16 vonkajších listov. Zvyšok kapusty môžete použiť na iné jedlá. Listy kapusty blanšírujte 1–2 minúty vo vriacej vode, vyberte a nechajte dobre odkvapkať na utierke. Na každom liste odstráňte koniec rebrovej časti do tvaru V.
-
Na mäsovú plnku olúpte a nakrájajte cibuľu. Rožok dobre vyžmýkajte. Zmiešajte mleté mäso, vajcia, soľ, trochu korenia, horčicu, rožok a štipku sladkej papriky a dôkladne vymiesite. Každé dva listy kapusty položte na seba a vytvarujte 8 dlhších fašírok.
-
Každú fašírku položte na kapustový list, zrolujte do rolky a zviažte kuchynskou niťou. Na oleji v hlbokej panvici alebo pekáči rolky opražte zo všetkých strán do zlatista. Pridajte paradajkový pretlak a krátko orestujte.
-
Zalejte vývarom, priveďte k varu a dusíme približne 45 minút pri strednej teplote. Rolky vyberte a udržiavajte teplé. Omáčku priveďte k varu, pridajte zahusťovadlo a prevarte. Dochutíme soľou, korením a cukrom a podávame spolu s kapustovými rolkami. Skvelo sa k nim hodia varené alebo pečené zemiaky.
Nutričné hodnoty na porciu:
-
446 kcal
-
28 g bielkovín
-
32 g tukov
-
11 g sacharidov
Tipy pre dokonalé kapustové rolky:
-
Nevynechajte blanšírovanie listov – kapusta bude mäkká, pružná a listy sa ľahko rolovať. Staršie hlávky môžu byť tvrdšie, preto vyberajte čo najčerstvejšiu kapustu.
-
Pre ešte jemnejšie rolky: vložte kapustnú hlávku do mrazničky a nechajte ju na druhý deň rozmraziť. Mrazom sa narušia bunkové steny kapusty a listy budú pružnejšie a mäkšie na rolovanie.

