Ingrediencie:
-
3 jablká
-
3 lyžice práškového cukru
-
1 balíček vanilkového cukru
-
štipka soli
-
1 lyžička škorice
-
2 vajcia
-
140 g masla (izbovej teploty)
-
280–300 g hladkej múky (závisí od typu)
-
1 čajová lyžička vanilkovej esencie
-
1 balíček prášku do pečiva
-
práškový cukor na posypanie
Postup:
-
V miske vyšľahajte vajcia s práškovým a vanilkovým cukrom pomocou metličky.
-
Pridajte zmäknuté maslo (nie studené!) a dobre premiešajte, aby vznikla hladká hmota.
-
Prisypte polovicu preosiatej múky, prášok do pečiva, škoricu, vanilkovú esenciu a štipku soli. Zmiešajte dôkladne.
-
Potom pridajte zvyšnú múku. Výsledné cesto bude trochu lepkavé – presne také má byť.
-
Jablká dôkladne umyte, nastrúhajte nahrubo alebo nakrájajte nadrobno (ako preferujete) a vmiešajte do cesta. Tento krok robte na konci, aby jablká nezhnedli.
-
Na plech vystlaný papierom na pečenie klaďte pomocou lyžičky malé kôpky cesta. Nezabudnite na dostatočné rozostupy – sušienky počas pečenia narastú.
-
Pečte v predhriatej rúre na 200 °C asi 15 minút, alebo podľa toho, ako chrumkavé ich chcete.
-
Po upečení nechajte sušienky trochu vychladnúť a potom ich posypte práškovým cukrom.
Tip:
Tieto jablkové sušienky chutia ešte lepšie na druhý alebo tretí deň. Sú vhodné ako maškrta ku káve, ako sladké pohostenie pre hostí alebo ako desiata pre deti.