Skip to content
Menu

História zemiakov: Od Inkov až po súčasnosť

Zemiaky, dnes základná potravina na každom tanieri, majú prekvapivo zaujímavú a pestrú históriu. Ich pôvod sa datuje do horských oblastí Peru, kde ich v dávnych dobách pestovali Inkovia, ktorí v jedálničku nešetrili rastlinnými dobrotami – zemiaky sa jedli spolu s paradajkami, avokádom, fazuľou, arašidmi a tekvicou. Aj keď občas poriadne „brázdili“ po horách pri love divých zvierat, ako boli jelene alebo pumy, mäso bolo pre Inkov v podstate bonusom alebo „niečím navyše“. Zemiaky pestovali už minimálne 5 000 rokov pred Kristom

Zemiaky: Nezvyčajná láska Španielov

Keď v roku 1531 pristáli na pobreží Peru Španieli, zemiaky ich okamžite očarili. Jeden z dobyvateľov vtedy písal: „Lahodné jedlo pre každého Španiela.“ Ako sa ukázalo, zemiaky mali nielen skvelú chuť, ale aj výnimočnú schopnosť rásť v chladných horských oblastiach, kde iné plodiny, ako kukurica, zlyhávali. A tak sa zemiaky stali cenným pokladom, nielen pre pôvodných obyvateľov, ale aj pre Španielov.

Chuño: Zemiakové poklady v baniach

Zaujímavé je, že Inkovia vymysleli spôsob, ako konzervovať zemiaky. Po zbere ich vystavili mrazivému nočnému počasiu a potom ich systematicky rozšliapavali, aby z nich vytlačili vodu. Tento proces trval niekoľko dní, kým sa zemiaková dužina nezmenila na chutné a odolné chuño – akúsi múku, ktorá sa používala na pečenie chleba. A práve chuño sa stalo základom stravy otrockých robotníkov v strieborných baniach Potosí, kde zemiaky pomáhali k prežitiu v drsných podmienkach.

Cesta na všetky taniere sveta

Rastlina, ktorá pôvodne slúžila na výživu, bola na niektorých miestach sveta spočiatku považovaná za luxusnú okrasnú rastlinu. Až v 17. storočí sa začalo s jej pestovaním aj v európskych záhradách. Zo Španielska sa zemiaky dostali do Talianska, Anglicka a Írska, kde sa stali základnou potravinou. V Írsku sa dokonca stali synonymom pre prežitie, podobne ako kukurica v Mexiku. Zaujímavé je, že v Mexiku sa zemiaky objavili až koncom 18. storočia, teda skoro 300 rokov po Európanoch, ktorí ich z Ameriky priniesli!

Zemiaky dnes zohrávajú veľkú úlohu v mnohých kuchyniach po celom svete, ktorý vlastne kompletne zmenili. Svoju popularitu si získali aj v Ázii, najmä v Číne, kde začali rásť na miestach, kde sa ryža pestovať nedala. Vďaka nim sa začala osídľovať neobývaná pôda a Čína sa stala jedným z najväčších pestovateľov zemiakov na svete, spolu s Indiou, Ukrajinou, Ruskom a Spojenými štátmi.

Slovenský chlieb

Zemiaky sa na územie Slovenska dostali v 18. storočí, pravdepodobne cez Rakúsko, kde boli už pestované. Spočiatku boli považované za zaujímavosť a len postupne sa stali neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne. Vzhľadom na svoju výživnosť a schopnosť rásť v chladnejších podmienkach sa zemiaky rýchlo uchytili, najmä v horských oblastiach, kde iné plodiny mali ťažšie podmienky na rast. Čoskoro sa stali základnou potravinou, ktorá nahradila chlieb v mnohých domácnostiach, a preto ich začali nazývať „slovenským chlebom“. Zemiaky sa stali symbolom lacnej a výživnej stravy, ktorá pomohla prežiť niekoľkým generáciám Slovákov.

Najväčší zemiakožrúti

V súčasnosti je spotreba zemiakov na hlavu v rôznych krajinách rôzna. Podľa dostupných údajov je priemerná ročná spotreba zemiakov na Slovensku približne 45 kg na obyvateľa, čo nás nestavia do popredných pozícií. Na vrchole rebríčka je Bielorusko so 160 kilami, nasleduje Ukrajina (139 kg na hlavu) a Kazachstan (105 kg). Na spodných pozíciách sa pochopiteľne nachádzajú štáty Afriky.

Vedeli ste, že…

V októbri 1995 sa zemiak stal prvou zeleninou pestovanou vo vesmíre. NASA a University of Wisconsin, Madison, vytvorili technológiu s cieľom kŕmiť astronautov na dlhých vesmírnych cestách a nakoniec kŕmiť budúce vesmírne kolónie…

 

Autor: Marek Kurta