Ak hľadáte jedlo, ktoré vás nielen zahreje, ale zároveň vám pripomenie chuť domova, potom je tento recept na dusenú kyslú kapustu s údeným kolenom to pravé orechové. Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že ide o náročné jedlo, opak je pravdou. Príprava je jednoduchá a pokojne do nej môžete zapojiť aj deti – ako skvelú rodinnú aktivitu. A čo je najlepšie – výsledok stojí za to!
Ingrediencie:
-
1 údené koleno (môžete pridať aj údené rebierka – sú fantastické)
-
2 kg kyslej kapusty
-
soľ podľa chuti
-
mleté a celé čierne korenie
-
2 cibule (voliteľné)
-
1 červená paprika
-
1 PL bravčovej masti
-
2 mrkvy
-
200 g paradajkového pretlaku alebo prepasírovaných paradajok
-
3 bobkové listy
-
2 vetvičky sušeného tymianu
Postup:
-
Koleno dajte variť do väčšieho hrnca. Ak je údené, ale ešte nie celkom uvarené, je ideálne – dodá jedlu tú správnu chuť. Pri varení sa môže vytvárať pena – tú treba pozbierať sitkom.
-
Kapustu ochutnajte! Ak je veľmi slaná, nechajte ju asi hodinu odmočiť v studenej vode.
-
Medzitým si očistite a nakrájajte zeleninu – cibuľu na pásiky, mrkvu na kolieska a papriku na kocky alebo pásiky.
-
Na panvici rozohrejte bravčovú masť. Keď sa rozpustí, pridajte cibuľu a nechajte ju zosklovatieť. Potom pridajte mrkvu a papriku, premiešajte.
-
Po pár minútach pridajte nakrájanú kapustu, mleté aj celé korenie. Po cca 5 minútach vmiešajte aj paradajkový pretlak. Niektorí zvyknú kapustu vyžmýkať – ja to nepovažujem za nevyhnutné.
-
Keď je zelenina podusená, pripravte si hlbší pekáč. Doň dajte kapustu, sušený tymian a do stredu položte uvarené koleno.
-
Zalejte vývarom z kolena, tak aby kapusta bola takmer zakrytá. Pečte v predhriatej rúre asi 25–30 minút, kým sa voda neodparí a všetko krásne nezapečie.
Servírovanie:
Podávajte s kukuričnou kašou a s nakladanou alebo čerstvou pálivou paprikou. To je kombinácia, ktorá nikdy nesklame.
Tip na záver:
Tento recept je nielen o chuti, ale aj o spomienkach. Vonia domovom, zdieľaním a rodinnou pohodou. Vyskúšajte ho a nechajte svoju kuchyňu prevoňať tradíciou!
Dobrú chuť!