Skip to content
Menu

Dusená kyslá kapusta s údeným kolenom

Ak hľadáte jedlo, ktoré vás nielen zahreje, ale zároveň vám pripomenie chuť domova, potom je tento recept na dusenú kyslú kapustu s údeným kolenom to pravé orechové. Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že ide o náročné jedlo, opak je pravdou. Príprava je jednoduchá a pokojne do nej môžete zapojiť aj deti – ako skvelú rodinnú aktivitu. A čo je najlepšie – výsledok stojí za to!

Ingrediencie:

  • 1 údené koleno (môžete pridať aj údené rebierka – sú fantastické)

  • 2 kg kyslej kapusty

  • soľ podľa chuti

  • mleté a celé čierne korenie

  • 2 cibule (voliteľné)

  • 1 červená paprika

  • 1 PL bravčovej masti

  • 2 mrkvy

  • 200 g paradajkového pretlaku alebo prepasírovaných paradajok

  • 3 bobkové listy

  • 2 vetvičky sušeného tymianu


Postup:

  1. Koleno dajte variť do väčšieho hrnca. Ak je údené, ale ešte nie celkom uvarené, je ideálne – dodá jedlu tú správnu chuť. Pri varení sa môže vytvárať pena – tú treba pozbierať sitkom.

  2. Kapustu ochutnajte! Ak je veľmi slaná, nechajte ju asi hodinu odmočiť v studenej vode.

  3. Medzitým si očistite a nakrájajte zeleninu – cibuľu na pásiky, mrkvu na kolieska a papriku na kocky alebo pásiky.

  4. Na panvici rozohrejte bravčovú masť. Keď sa rozpustí, pridajte cibuľu a nechajte ju zosklovatieť. Potom pridajte mrkvu a papriku, premiešajte.

  5. Po pár minútach pridajte nakrájanú kapustu, mleté aj celé korenie. Po cca 5 minútach vmiešajte aj paradajkový pretlak. Niektorí zvyknú kapustu vyžmýkať – ja to nepovažujem za nevyhnutné.

  6. Keď je zelenina podusená, pripravte si hlbší pekáč. Doň dajte kapustu, sušený tymian a do stredu položte uvarené koleno.

  7. Zalejte vývarom z kolena, tak aby kapusta bola takmer zakrytá. Pečte v predhriatej rúre asi 25–30 minút, kým sa voda neodparí a všetko krásne nezapečie.


Servírovanie:

Podávajte s kukuričnou kašou a s nakladanou alebo čerstvou pálivou paprikou. To je kombinácia, ktorá nikdy nesklame.


Tip na záver:

Tento recept je nielen o chuti, ale aj o spomienkach. Vonia domovom, zdieľaním a rodinnou pohodou. Vyskúšajte ho a nechajte svoju kuchyňu prevoňať tradíciou!

Dobrú chuť!

Podporte nezávislé spravodajstvo! Podporte Veci Verejné!

Ďakujeme Vám za akúkoľvek podporu, ktorá pomôže v našej spravodajskej činnosti.

Please enter a valid amount.
Ďakujeme za Vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.