Zahreje na duši a poteší každého pri stole. Tento boeuf bourguignon s tromi druhmi húb je tradičný francúzsky pokrm, ktorý spája jemné, pomaly dusené hovädzie mäso s bohatou omáčkou z červeného vína a voňavých byliniek. Vďaka trojici húb získava ešte hlbšiu chuť a zaujímavú textúru. Ideálny na výnimočné príležitosti aj na chvíle, keď chcete ohúriť rodinu alebo priateľov domácim majstrovským dielom.
Počet porcií: 3 až 4 zaváracie poháre s objemom 1 liter (porcia = 250 ml)
Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 16 minút
Čas sterilizácie: 1 hodina 30 minút
Ingrediencie
-
4 plátky slaniny (hrúbka 1 cm)
-
2 polievkové lyžice repkového oleja
-
2 kg hovädzích kociek na ragú
-
1 balenie šampiňónov (227 g), prekrojených na polovicu
-
8 shiitake húb (bez nožičiek), nakrájaných
-
8 hlív, nakrájaných
-
3 šálky červeného vína (750 ml)
-
3 šálky hovädzieho vývaru (750 ml)
-
4 mrkvy, nakrájané na kocky
-
2 cibule, nasekané
-
1 polievková lyžica nasekaného cesnaku
-
¼ šálky paradajkovej pasty (60 ml)
-
2 čajové lyžičky nasekaného tymianu (10 ml)
-
1 bobkový list
-
soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup
-
Príprava slaniny a mäsa: Slaninu nakrájajte na kocky. V hrnci z nehrdzavejúcej ocele rozohrejte olej na strednom plameni. Hovädzie kocky opečte zo všetkých strán 2 až 3 minúty na stredne silnom plameni. Odložte bokom.
-
Slanina a huby: Na panvici opečte slaninu 2 až 3 minúty. Vyberte ju na papierovú utierku a z panvice odstráňte prebytočný tuk. V tej istej panvici restujte huby 2 až 3 minúty.
-
Spojenie chutí: Slaninu a huby pridajte k mäsu. Pridajte červené víno, vývar, mrkvu, cibuľu, cesnak, paradajkovú pastu, tymian a bobkový list. Osoľte, okoreňte a premiešajte. Prikryte a priveďte do varu. Varte 10 minút.
-
Sterilizácia: Medzitým sterilizujte 3 až 4 zaváracie poháre s objemom 1 liter.
-
Zaváranie: Horúcu zmes rozdeľte do pripravených pohárov. Uistite sa, že mäso je dobre zakryté vývarom, a nechajte voľný priestor 2,5 cm od okraja pohára.
-
Sterilizovanie: Poháre sterilizujte v tlakovom zavárači 1 hodinu 30 minút.
Tento boeuf bourguignon nielen skvelo chutí čerstvý, ale vďaka zaváraniu si jeho bohaté chute môžete vychutnať aj neskôr. Ideálny na zásoby do komory alebo ako darček pre gurmánov vo vašom okolí.