Skip to content
Menu

Domáca šawarma – to si ozaj pochutíte!

Určite lepšie než fast food a pripravené s láskou!

Ingrediencie:

Na šawarmu:

  • arabské placky (domáce alebo kúpené)

  • kuracie mäso

  • klasická majonéza

  • pikantná majonéza

  • cesnaková majonéza

  • kečup

  • hranolky

  • paradajky

  • kyslé uhorky

  • cibuľa

  • kapusta

  • šalát

  • čerstvé uhorky

Na domáce placky:

  • 500 g hladkej múky

  • 25 g čerstvého droždia

  • 1 ČL cukru

  • 1 ČL soli

  • 5 PL oleja

  • 270 ml teplej vody

Na marinádu na kuracie mäso:

  • vykostené kuracie stehná

  • 250 g gréckeho jogurtu

  • soľ podľa chuti

  • ½ ČL čierneho korenia

  • 1 ČL sladkej papriky

  • 1 ČL cesnakového prášku

  • 3 ČL oleja

  • 1 PL citrónovej šťavy

Na klasickú majonézu:

  • 4 uvarené žĺtky

  • 2 surové žĺtky

  • soľ podľa chuti

  • 1 ČL horčice

  • citrónová šťava podľa chuti

  • čierne korenie podľa chuti

  • 400 ml oleja

Na pikantnú majonézu:

  • 2–3 PL klasickej majonézy

  • 1 PL pálivej paprikovej pasty

  • 1 ČL sladkej papriky

Postup:

1. Marinovanie mäsa:

Kuracie stehná nakrájajte na pásiky alebo kocky, vložte do misy, pridajte všetky ingrediencie na marinádu a dobre premiešajte. Nechajte marinovať v chladničke aspoň 1 hodinu.


2. Príprava placiek:

Zmiešajte v miske teplú vodu, droždie a cukor. Nechajte aktivovať 5–10 minút. Potom pridajte soľ a postupne múku. Miešajte, potom mieste do hladkého cesta. Na záver vmiešajte olej. Cesto nechajte kysnúť, kým zdvojnásobí objem (cca 1 hodinu). Po vykysnutí rozdeľte na rovnaké časti, rozvaľkajte na placky a opekajte nasucho alebo na kvapke olivového oleja na panvici z oboch strán.


3. Príprava majonéz:

  • Klasická majonéza: V mise rozmixujte varené a surové žĺtky. Postupne pridávajte olej, miešajte len jedným smerom. Pridajte horčicu, citrónovú šťavu, soľ, korenie. Pre svetlejšiu farbu môžete pridať trochu minerálky.

  • Cesnaková majonéza: Do klasickej majonézy pridajte prelisovaný cesnak.

  • Pikantná majonéza: Zmiešajte trochu klasickej majonézy s pálivou pastou a paprikou.


4. Tepelná úprava mäsa:

Marinované mäso opekajte na panvici alebo pečte v rúre na 190 °C do zlatista a kým je dobre prepečené.


5. Kompletizácia šawarmy:

Na pripravenú placku rozotrite:

  • cesnakovú majonézu

  • opečené mäso

  • hranolky

  • kečup

  • klasickú aj pikantnú majonézu

  • nakrájanú cibuľu

  • kapustu a šalát

  • nakrájané paradajky

  • kyslé a čerstvé uhorky

Zrolujte do tvaru šawarmy a podávajte teplé.

Tip:

Podávajte so studeným nápojom, prípadne extra s omáčkou alebo pikantným dresingom. Skvelé na obed aj na večeru!

Podporte nezávislé spravodajstvo! Podporte Veci Verejné!

Ďakujeme Vám za akúkoľvek podporu, ktorá pomôže v našej spravodajskej činnosti.

Please enter a valid amount.
Ďakujeme za Vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.