Určite lepšie než fast food a pripravené s láskou!
Ingrediencie:
Na šawarmu:
-
arabské placky (domáce alebo kúpené)
-
kuracie mäso
-
klasická majonéza
-
pikantná majonéza
-
cesnaková majonéza
-
kečup
-
hranolky
-
paradajky
-
kyslé uhorky
-
cibuľa
-
kapusta
-
šalát
-
čerstvé uhorky
Na domáce placky:
-
500 g hladkej múky
-
25 g čerstvého droždia
-
1 ČL cukru
-
1 ČL soli
-
5 PL oleja
-
270 ml teplej vody
Na marinádu na kuracie mäso:
-
vykostené kuracie stehná
-
250 g gréckeho jogurtu
-
soľ podľa chuti
-
½ ČL čierneho korenia
-
1 ČL sladkej papriky
-
1 ČL cesnakového prášku
-
3 ČL oleja
-
1 PL citrónovej šťavy
Na klasickú majonézu:
-
4 uvarené žĺtky
-
2 surové žĺtky
-
soľ podľa chuti
-
1 ČL horčice
-
citrónová šťava podľa chuti
-
čierne korenie podľa chuti
-
400 ml oleja
Na pikantnú majonézu:
-
2–3 PL klasickej majonézy
-
1 PL pálivej paprikovej pasty
-
1 ČL sladkej papriky
Postup:
1. Marinovanie mäsa:
Kuracie stehná nakrájajte na pásiky alebo kocky, vložte do misy, pridajte všetky ingrediencie na marinádu a dobre premiešajte. Nechajte marinovať v chladničke aspoň 1 hodinu.
2. Príprava placiek:
Zmiešajte v miske teplú vodu, droždie a cukor. Nechajte aktivovať 5–10 minút. Potom pridajte soľ a postupne múku. Miešajte, potom mieste do hladkého cesta. Na záver vmiešajte olej. Cesto nechajte kysnúť, kým zdvojnásobí objem (cca 1 hodinu). Po vykysnutí rozdeľte na rovnaké časti, rozvaľkajte na placky a opekajte nasucho alebo na kvapke olivového oleja na panvici z oboch strán.
3. Príprava majonéz:
-
Klasická majonéza: V mise rozmixujte varené a surové žĺtky. Postupne pridávajte olej, miešajte len jedným smerom. Pridajte horčicu, citrónovú šťavu, soľ, korenie. Pre svetlejšiu farbu môžete pridať trochu minerálky.
-
Cesnaková majonéza: Do klasickej majonézy pridajte prelisovaný cesnak.
-
Pikantná majonéza: Zmiešajte trochu klasickej majonézy s pálivou pastou a paprikou.
4. Tepelná úprava mäsa:
Marinované mäso opekajte na panvici alebo pečte v rúre na 190 °C do zlatista a kým je dobre prepečené.
5. Kompletizácia šawarmy:
Na pripravenú placku rozotrite:
-
cesnakovú majonézu
-
opečené mäso
-
hranolky
-
kečup
-
klasickú aj pikantnú majonézu
-
nakrájanú cibuľu
-
kapustu a šalát
-
nakrájané paradajky
-
kyslé a čerstvé uhorky
Zrolujte do tvaru šawarmy a podávajte teplé.
Tip:
Podávajte so studeným nápojom, prípadne extra s omáčkou alebo pikantným dresingom. Skvelé na obed aj na večeru!