Zapekaná ryža si zaslúži svoje miesto medzi najobľúbenejšími ryžovými jedlami. Môžete využiť zvyšky z predošlého dňa, prispôsobiť náplň a použiť to, čo máte v chladničke. Tentoraz sme skombinovali šťavnaté kuracie mäso, šunku, syr a smotanový syr pre dokonalú krémovú chuť.
Ingrediencie na kuracie mäso
- 250 g uvareného a natrhaného kuracieho prsia
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- ½ cibule, nasekanej nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- ½ čajovej lyžičky čierneho korenia
- ½ čajovej lyžičky karí korenia
- 170 g (pol vrecka) paradajkového pretlaku
- ½ konzervy kukurice, scedenej
- Soľ podľa chuti
- Koriander alebo petržlen na dochutenie
Ingrediencie na zapekanie
- 500 g uvarenej bielej ryže
- 150 g nakrájanej šunky
- 1 stredná mrkva, nastrúhaná
- 100 g smotanového syra
- 150 g strúhanej mozzarelly
- Oregano na posypanie
Postup prípravy kuracieho mäsa
- Na strednom plameni zohrejte olivový olej a orestujte cibuľu do sklovita (asi 2 minútky). Pridajte cesnak a restujte, kým nezačne voňať.
- Pridajte natrhané kuracie mäso a dobre premiešajte, aby sa prepojili chute. Restujte ešte 3 minútky.
- Pridajte čierne korenie, karí, soľ, paradajkový pretlak a kukuricu. Dôkladne premiešajte a varte ešte 3 minútky, kým omáčka mierne zhustne. Odstavte a dochuťte koriandrom alebo petržlenom.
Zmiešanie a zapekanie
- Vo veľkej mise zmiešajte uvarenú ryžu s pripraveným kuracím mäsom, šunkou, mrkvou a smotanovým syrom. Dobre premiešajte, aby vznikla krémová konzistencia.
- Polovicu zmesi rozprestrite do zapekacej misy a uhladte.
- Posypte polovicou mozzarelly, pridajte zvyšok ryžovej zmesi a navrch nasypte zvyšok mozzarelly.
- Posypte oreganom a pečie v predhriatej rúre na 180 °C približne 20 minút, kým sa syr nerozpustí a nezíska zlatistú krustu.
- Podávajte horúce a vychutnajte si dokonalú krémovú chuť!
Tento jednoduchý a chutný recept si určite obľúbite. Skvele chutí aj na druhý deň, preto ho môžete pripraviť vopred a jednoducho ohriať. Dobrú chuť!