Skip to content
Menu

Dobroty na každý deň: Veľkonočný bôčik s bylinkovou omáčkou

Chcete na Veľkú noc pohostiť celú rodinu alebo priateľov? Tento šťavnatý bravčový pečený šunkový bôčik na nemecký spôsob s lahodnou bylinkovou omáčkou je na to ako stvorený! Pečienka je dokonale glazovaná a servírovaná s chladenou omáčkou, ktorá osvieži každý kúsok.

Čas prípravy:

Celkový čas: 195 minút
Náročnosť: jednoduché

Suroviny (8 porcií):

Na pečené mäso:

2,5 kg bravčovej šunky na pečenie (bez kože) 
4 cibule 
1 zväzok (500 g) koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler, pór) 
10 čiernych korení 
4 bobkové listy 
4 borievkové bobule
4 guličky nového korenia

Na glazúru:

100 g paradajkového kečupu 
100 ml javorového sirupu 
1 ČL sladkej papriky

Na bylinkovú omáčku:

4 vajcia (veľkosť M) 
120 g nakladaných uhoriek 
50 ml nálevu z uhoriek
1 zväzok petržlenu 
½ zväzku trebuľky
200 g crème fraîche 
250 g nízkotučného tvarohu
1½ ČL stredne pálivej horčice 
Soľ a korenie podľa chuti 
2 jarné cibuľky

Postup:

Varenie mäsa

Mäso umyjeme a osušíme.
Cibuľu rozpolíme, koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na hrubé kusy.
Do veľkého hrnca vložíme mäso, zeleninu, cibuľu, bobkový list, korenie, borievky a nové korenie.
Zalejeme vodou tak, aby bolo mäso úplne ponorené.
Privedieme k varu, zakryjeme a na miernom ohni varíme 2 hodiny.

Glazovanie a pečenie

Mäso vyberieme z vývaru a položíme na plech.
Odmeriame 500 ml vývaru a pridáme ho na plech.
Zmiešame kečup, javorový sirup a papriku, natrieme na mäso.
Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C (teplovzdušná 175 °C) 30–40 minút, kým sa nevytvorí krásna glazúra.

Príprava bylinkovej omáčky

Vajcia varíme 9 minút, schladíme, olúpeme a necháme vychladnúť.
Uhorky nakrájame na malé kocky.
Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno.
Petržlen a trebuľku umyjeme, osušíme a posekáme.
Crème fraîche, tvaroh, uhorkový nálev, horčicu a javorový sirup zmiešame.
Dochutíme soľou a korením.
Pridáme nasekané bylinky, uhorky a 3 jemne nasekané vajcia.

Servírovanie

Mäso necháme 5–10 minút odpočinúť, potom ho nakrájame na tenké plátky.
Pečienku posypeme nasekanou jarnou cibuľkou a ozdobíme posledným vajíčkom nakrájaným na štvrtiny.
Podávame s osviežujúcou bylinkovou omáčkou.

Hotovo! Užite si dokonalé veľkonočné pohostenie 

TIP: Podávajte s chrumkavým pečivom, čerstvou zeleninou alebo jemnými zemiakmi.

Extra šmrnc: Ozdobte veľkonočný stôl čerstvými kvetmi a farebnými servítkami pre dokonalú sviatočnú atmosféru!

Podporte nezávislé spravodajstvo! Podporte Veci Verejné!

Ďakujeme Vám za akúkoľvek podporu, ktorá pomôže v našej spravodajskej činnosti.

Please enter a valid amount.
Ďakujeme za Vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.