Chcete na Veľkú noc pohostiť celú rodinu alebo priateľov? Tento šťavnatý bravčový pečený šunkový bôčik na nemecký spôsob s lahodnou bylinkovou omáčkou je na to ako stvorený! Pečienka je dokonale glazovaná a servírovaná s chladenou omáčkou, ktorá osvieži každý kúsok.
Čas prípravy:
Celkový čas: 195 minút
Náročnosť: jednoduché
Suroviny (8 porcií):
Na pečené mäso:
2,5 kg bravčovej šunky na pečenie (bez kože)
4 cibule
1 zväzok (500 g) koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler, pór)
10 čiernych korení
4 bobkové listy
4 borievkové bobule
4 guličky nového korenia
Na glazúru:
100 g paradajkového kečupu
100 ml javorového sirupu
1 ČL sladkej papriky
Na bylinkovú omáčku:
4 vajcia (veľkosť M)
120 g nakladaných uhoriek
50 ml nálevu z uhoriek
1 zväzok petržlenu
½ zväzku trebuľky
200 g crème fraîche
250 g nízkotučného tvarohu
1½ ČL stredne pálivej horčice
Soľ a korenie podľa chuti
2 jarné cibuľky
Postup:
Varenie mäsa
Mäso umyjeme a osušíme.
Cibuľu rozpolíme, koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na hrubé kusy.
Do veľkého hrnca vložíme mäso, zeleninu, cibuľu, bobkový list, korenie, borievky a nové korenie.
Zalejeme vodou tak, aby bolo mäso úplne ponorené.
Privedieme k varu, zakryjeme a na miernom ohni varíme 2 hodiny.
Glazovanie a pečenie
Mäso vyberieme z vývaru a položíme na plech.
Odmeriame 500 ml vývaru a pridáme ho na plech.
Zmiešame kečup, javorový sirup a papriku, natrieme na mäso.
Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C (teplovzdušná 175 °C) 30–40 minút, kým sa nevytvorí krásna glazúra.
Príprava bylinkovej omáčky
Vajcia varíme 9 minút, schladíme, olúpeme a necháme vychladnúť.
Uhorky nakrájame na malé kocky.
Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno.
Petržlen a trebuľku umyjeme, osušíme a posekáme.
Crème fraîche, tvaroh, uhorkový nálev, horčicu a javorový sirup zmiešame.
Dochutíme soľou a korením.
Pridáme nasekané bylinky, uhorky a 3 jemne nasekané vajcia.
Servírovanie
Mäso necháme 5–10 minút odpočinúť, potom ho nakrájame na tenké plátky.
Pečienku posypeme nasekanou jarnou cibuľkou a ozdobíme posledným vajíčkom nakrájaným na štvrtiny.
Podávame s osviežujúcou bylinkovou omáčkou.
Hotovo! Užite si dokonalé veľkonočné pohostenie
TIP: Podávajte s chrumkavým pečivom, čerstvou zeleninou alebo jemnými zemiakmi.
Extra šmrnc: Ozdobte veľkonočný stôl čerstvými kvetmi a farebnými servítkami pre dokonalú sviatočnú atmosféru!