Ciorba de burtă je tradičná rumunská polievka, ktorú si mnohí obľúbili, najmä po oslavách alebo počas sviatkov. Pôvodná verzia je s hovädzím údeným, ale ak chcete vyskúšať vegánsku verziu, ktorá je rovnako chutná a sýta, ciorba de burtă s hríbmi a domácimi krutónmi je tou pravou voľbou. Tento recept plný chutí určite poteší celú rodinu, aj počas pôstu.
Čas prípravy: 45 minút
Počet porcií: 8
Ingrediencie na vegánsku ciorbu de burtă:
- 500 g hríbov pleurotus
- 1 veľká cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 pastinák
- kúsok zeleru
- 1 paprika
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica slnečnicového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 bobkový list
- 2 l vody
- 200 ml rastlinnej smotany
- 1 lyžica octu
Ingrediencie na domáci chlieb a krutóny:
- 2 šálky teplej vody
- ½ šálky cukru
- 1 ½ lyžice sušenej droždia
- 1 ½ lyžičky soli
- ¼ šálky rastlinného oleja podľa výberu
- 5-6 šálok múky T-650
Postup prípravy:
Domáce krutóny:
Pre ešte lepšiu chuť sa vegánska ciorba de burtă najlepšie podáva s chrumkavými domácimi krutónmi. Začnite prípravou chleba:
- V miske rozpustite cukor v teplej vode a pridajte sušené droždie. Nechajte zmes 5 minút odpočívať, aby sa droždie aktivovalo.
- Pridajte soľ, olej a postupne pridávajte múku – jednu šálku po druhej. Dobre premiešajte medzi jednotlivými pridaním múky, až kým nebude cesto homogénne. Hnetieme asi 7 minút.
- Po hnetení vložte cesto do misy, ktorú ste predtým vymastili olejom, a prikryte čistou utierkou. Nechajte cesto odpočívať na teplom mieste približne hodinu, kým zdvojnásobí svoj objem.
- Po kysnutí cesto znova premiesime na 1 minútu a rozdelíme ho na dve rovnaké časti. Formujte kusy cesta do tvaru bochníkov a vložte ich do dvoch foriem na pečenie. Nechajte ešte 30 minút kysnúť.
- Predhrejte rúru na 180 °C a pečte chleby približne 40 minút. Po upečení ich nechajte vychladnúť.
- Nakrájajte bochník na plátky a pripravte z nich krutóny. Rozložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a, ak chcete, posypte korením alebo olejom podľa chuti. Pečte ich, kým nebudú chrumkavé a zlatisté, potom nechajte vychladnúť.
Vegánska ciorba de burtă:
- Očistite a nakrájajte hríby pleurotus na prúžky. Ostatné zeleniny umyte a nakrájajte na malé kúsky.
- Na panvici zahrejte olej a orestujte zeleninu so štipkou soli. Pridajte vodu, aby ich zakryla, a nechajte ich podusiť.
- Keď sa zelenina úplne zmäkne, pridajte hríby pleurotus a varte ešte niekoľko minút.
- Medzitým si ohrejte zvyšnú vodu a pridajte ju do hrnca spolu s bobkovým listom. Nechajte polievku zovrieť.
- Pridajte rastlinnú smotanu a nechajte polievku znovu zovrieť.
- Nakoniec pridajte roztlačený cesnak, dochuťte soľou a korením a pridajte lyžicu octu pre lepšiu chuť.
Podávanie:
Servírujte vegánsku ciorbu de burtă s domácimi krutónmi a pripravte sa na veľa chvály za túto chutnú a výživnú polievku. Je ideálna na sviatočné dni alebo ako bohatý obed pre celú rodinu.
Dobrú chuť!