Skip to content
Menu

Dobroty na každý deň: Tiropita – Grécky tvarohový koláč

Hľadáte niečo iné než obyčajné koláče? Grécka Tiropita je ideálnym riešením! Tento lahodný tvarohový koláč je plný chuti, jemný a pripravený rýchlo.

Nezáleží na tom, či máte návštevu alebo si chcete dopriať niečo sladké na večer – tento koláč vás zaručene očarí!

Príprava:

  • Čas prípravy: 20 minút

  • Čas pečenia: 40 minút

  • Celkový čas: 1 hodina

Ingrediencie:

Na Tiropitu:

  • 20 g ricotty

  • 40g fety

  • 1 vajce (veľkosť M)

  • 15 g masla

  • 40 g lístkového cesta (rovno z chladničky)

  • 5 g vlašských orechov

  • 1 lyžičku medu

Na bešamelovú omáčku:

  • 5 g masla

  • 5 g pšeničnej múky (Typ 405)

  • 40ml mlieka (3,5 % tuku)

  • soľ

  • muškátový oriešok

Postup:

  1. Príprava bešamelovej omáčky:

    • Predhrejte rúru na 180 °C (hore/dole).

    • V hrnci roztopte maslo, pridajte múku a šľahajte asi 1–2 minúty.

    • Postupne pridávajte mlieko a stále šľahajte, aby sa vám nevytvorili hrudky.

    • Nechajte omáčku variť asi 5 minút pri nízkej teplote.

    • Osoľte a dochuťte muškátovým orieškom.

    • Zmes nechajte vychladnúť.

  2. Príprava náplne:

    • V miske zmiešajte ricottu, fetu, vajce a ochutenú bešamelovú omáčku.

    • Dobre premiešajte, až vznikne hladká zmes.

  3. Príprava Tiropity:

    • Maslo roztopte v malom hrnci a potrite ním formu na pečenie.

    • Listové cesto vyberte z obalu a rozložte na pracovnú plochu.

    • Na každé cesto natrite maslo a pokladajte na seba 4 vrstvy cesta.

    • Na cesto naneste asi 1–2 cm hrubú vrstvu tvarohovej náplne.

    • Pokračujte vrstvením ďalších 3 maslom potretých plátov listového cesta a opäť natrite náplň.

    • Na záver pokryte koláč ďalšími 3 vrstvami listového cesta potretého maslom.

    • Koláč nakrájajte na 6 rovnakých častí a pečte v rúre 40 minút, kým nezíska zlatohnedú farbu.

  4. Podávanie:

    • Po upečení nakrájajte Tiropitu na kusy a ozdobte vlašskými orechmi a medom.

    • Podávajte ešte za tepla a užívajte si tento grécky lahodný koláč!

 

Tiropita je skvelá na všetky príležitosti!  Nielenže je vynikajúca na večeru, ale aj ako perfektný dezert na oslavy. Urobte si ju na víkend a ohromte každého!

Podporte nezávislé spravodajstvo! Podporte Veci Verejné!

Ďakujeme Vám za akúkoľvek podporu, ktorá pomôže v našej spravodajskej činnosti.

Please enter a valid amount.
Ďakujeme za Vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.