Hľadáte niečo iné než obyčajné koláče? Grécka Tiropita je ideálnym riešením! Tento lahodný tvarohový koláč je plný chuti, jemný a pripravený rýchlo.
Nezáleží na tom, či máte návštevu alebo si chcete dopriať niečo sladké na večer – tento koláč vás zaručene očarí!
Príprava:
-
Čas prípravy: 20 minút
-
Čas pečenia: 40 minút
-
Celkový čas: 1 hodina
Ingrediencie:
Na Tiropitu:
-
20 g ricotty
-
40g fety
-
1 vajce (veľkosť M)
-
15 g masla
-
40 g lístkového cesta (rovno z chladničky)
-
5 g vlašských orechov
-
1 lyžičku medu
Na bešamelovú omáčku:
-
5 g masla
-
5 g pšeničnej múky (Typ 405)
-
40ml mlieka (3,5 % tuku)
-
soľ
-
muškátový oriešok
Postup:
-
Príprava bešamelovej omáčky:
-
Predhrejte rúru na 180 °C (hore/dole).
-
V hrnci roztopte maslo, pridajte múku a šľahajte asi 1–2 minúty.
-
Postupne pridávajte mlieko a stále šľahajte, aby sa vám nevytvorili hrudky.
-
Nechajte omáčku variť asi 5 minút pri nízkej teplote.
-
Osoľte a dochuťte muškátovým orieškom.
-
Zmes nechajte vychladnúť.
-
-
Príprava náplne:
-
V miske zmiešajte ricottu, fetu, vajce a ochutenú bešamelovú omáčku.
-
Dobre premiešajte, až vznikne hladká zmes.
-
-
Príprava Tiropity:
-
Maslo roztopte v malom hrnci a potrite ním formu na pečenie.
-
Listové cesto vyberte z obalu a rozložte na pracovnú plochu.
-
Na každé cesto natrite maslo a pokladajte na seba 4 vrstvy cesta.
-
Na cesto naneste asi 1–2 cm hrubú vrstvu tvarohovej náplne.
-
Pokračujte vrstvením ďalších 3 maslom potretých plátov listového cesta a opäť natrite náplň.
-
Na záver pokryte koláč ďalšími 3 vrstvami listového cesta potretého maslom.
-
Koláč nakrájajte na 6 rovnakých častí a pečte v rúre 40 minút, kým nezíska zlatohnedú farbu.
-
-
Podávanie:
-
Po upečení nakrájajte Tiropitu na kusy a ozdobte vlašskými orechmi a medom.
-
Podávajte ešte za tepla a užívajte si tento grécky lahodný koláč!
-
Tiropita je skvelá na všetky príležitosti! Nielenže je vynikajúca na večeru, ale aj ako perfektný dezert na oslavy. Urobte si ju na víkend a ohromte každého!