Lahodné zapekané mäso v pikantnej smotanovej omáčke s paprikou, hubami a chrumkavou slaninou – jedlo, na ktoré sa zbojníci vrhnú hneď po vytiahnutí z rúry!
Čas prípravy: 60 minút
Náročnosť: veľmi jednoduché
Výsledok: 4 porcie
Ingrediencie
🔸 4 tenké bravčové, kuracie alebo morčacie rezne (po cca 150 g)
🔸 Soľ, čierne korenie, sladká paprika
🔸 Cayenne korenie (podľa chuti)
🔸 2 cibule
🔸 2 strúčiky cesnaku
🔸 200 g šampiňónov
🔸 2 červené papriky
🔸 2 veľké nakladané uhorky
🔸 1 balenie slaninových kociek
🔸 200 g kyslej smotany (šmantu)
🔸 2 PL paradajkového pretlaku
🔸 250 ml zeleninového vývaru
🔸 Petržlenová vňať na ozdobu
Postup
1️⃣ Príprava mäsa a zeleniny
Mäso osušíme, rozpolíme na menšie kúsky, osolíme a okoreníme. Uložíme ho do zapekacej misy. Cibuľu a cesnak nadrobno nakrájame, šampiňóny na plátky, papriku na prúžky a uhorky na tenké pásiky.
2️⃣ Príprava omáčky
Na panvici opečieme slaninu do chrumkava. Pridáme cibuľu a cesnak, orestujeme do sklovita. Pridáme huby, papriku a uhorky, krátko podusíme a zalejeme vývarom. Vmiešame kyslú smotanu a paradajkový pretlak.
3️⃣ Pečenie
Omáčku dochutíme soľou, korením, paprikou a cayenne korením (podľa chuti). Zalejeme mäso v mise a pečieme v predhriatej rúre pri 200 °C (teplovzdušná 180 °C) 20–30 minút.
4️⃣ Servírovanie
Hotové jedlo posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou a podávame s čerstvým chlebíkom alebo opečenými zemiakmi.
Tipy na dokonalé zbojnícke mäso
Pikantnejšia verzia? – Pridajte tabasco alebo nasekanú čili papričku.
Jemnejšia chuť? – Použite sladkú smotanu namiesto kyslej.
Krehkejšie mäso? – Pred pečením ho nechajte 30 minút odležať v marináde z oleja, horčice a cesnaku.
Dobrú chuť, nech vám ho nikto nestihne ukradnúť!