Tento koláč je skvelým riešením, ak hľadáte jednoduchý a rýchly recept. S iba šiestimi základnými ingredienciami (ktoré sú cenovo dostupné) – múkou, maslom, trstinovým cukrom, vajíčkami, mliekom a práškom do pečiva – si môžete pripraviť lahodný koláč, ktorý poteší celú rodinu pri raňajkách alebo počas olovrantu.
Praktické informácie
-
Počet osôb: 6
-
Čas prípravy: 15 minút
-
Čas pečenia: 30 minút
-
Obtiažnosť: Ľahká
Ingrediencie
-
300 g múky + 10 g na vymastenie formy
-
130 g mäkkého masla
-
120 g trstinového cukru
-
2 vajcia
-
10 cl mlieka
-
1 sáčok prášku do pečiva
-
Soľ
Postup
-
Príprava kvásku: V miske rozmiešajte prášok do pečiva v polovici mlieka.
-
Príprava cesta: V inej miske zmiešajte múku, jednu lyžicu trstinového cukru, 100 g mäkkého masla, celé vajcia a štipku soli. Miešajte prstami, kým sa z ingrediencií nesformuje cesto. Pridajte kvások (mlieko s práškom do pečiva) a dobre zapracujte. Urobte z cesta guľu, zakryte ho čistou utierkou a nechajte ho kysnúť 1 hodinu na teplom mieste.
-
Predhrejte rúru na 200 °C (alebo 180 °C s prúdom horúceho vzduchu). Vymastite a vysypte múkou veľkú formu na koláč.
-
Tvarovanie cesta: Cesto opäť jemne premiesime a potom ho rozvaľkáme prstami do formy na koláč.
-
Príprava koláča: Pomocou prstov urobte niekoľko malých dierok do cesta. Tieto dierky naplňte trstinovým cukrom, rozdeľte zvyšok masla na malé kúsky a rozmiestnite po ceste. Na záver polejte zvyšným mliekom.
-
Pečenie: Koláč pečte približne 30 minút, alebo kým nie je pekne zlatistý. Podávajte ho buď teplý alebo vychladený, ale určite nie studený.
Tipy
Pre inú chuť môžete namiesto trstinového cukru použiť aj hnedý alebo svetlý. Tento koláč je vynikajúci aj s kopčekom zmrzliny a domácou šľahačkou s vanilkou.