Skip to content
Menu

Dobroty na každý deň: Pravé francúzske truffade s gaštanmi a syrom

Truffade — to je sýte a hrejivé jedlo pochádzajúce z francúzskeho regiónu Auvergne. Základom sú zemiaky, roztopený syr a v tejto verzii aj lahodné gaštany (ktoré môžete prípadne vynechať). Vyskúšajte náš jednoduchý a originálny recept, ktorý si obľúbi celá rodina.

Pre 4 osoby
Príprava: 30 minút
Varenie: 40 minút
Náročnosť: jednoduché

Čo budete potrebovať

  • 800 g zemiakov (odroda vhodná na pečenie)

  • 1 strúčik cesnaku

  • 1 malý zväzok petržlenovej vňate

  • 300 g jemného syra

  • 50 g hustej smotany

  • 200 g uvarených gaštanov (prírodné, nesladené)

  • 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja

  • soľ, čierne korenie

Postup

  1. Príprava zemiakov
    Zemiaky ošúpte, umyte a nakrájajte na menšie kúsky. Na veľkej panvici rozohrejte olej a zemiaky opečte. Osoľte, okoreňte a premiešajte.

  2. Dochutenie a dusenie
    Cesnak ošúpte, nakrájajte nadrobno a pridajte k zemiakom. Petržlen umyte, nasekajte a takisto vmiešajte. Pomalým dusením na miernom ohni pokračujte asi 30 minút, kým zemiaky nezískajú zlatistú farbu.

  3. Pridanie syra a gaštanov
    Medzitým nakrájajte syr na tenké plátky. K zemiakom pridajte gaštany a syr, nechajte pomaly roztopiť.

  4. Dokončenie
    Na záver pridajte hustú smotanu — neprivádzajte ju do varu. Podávajte ihneď.

Tip na servírovanie

Truffade sa skvele hodí ako príloha k grilovanému hovädziemu steaku alebo aj klobáse. Pre ľahšiu verziu môžete podávať aj s polníčkovým šalátom s vlašskými orechmi.

Vedeli ste?

Truffade pochádza z Auvergne, známej vulkanickej oblasti vo Francúzsku, kde je bohatá tradícia výroby syrov — práve syr jej dodáva typickú krémovosť.

Podporte nezávislé spravodajstvo! Podporte Veci Verejné!

Ďakujeme Vám za akúkoľvek podporu, ktorá pomôže v našej spravodajskej činnosti.

Please enter a valid amount.
Ďakujeme za Vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.