Čas prípravy: 60 minút
Náročnosť: veľmi jednoduché
Výsledok: 4 porcie
Ingrediencie
🔸 350 g morských plodov (Frutti di Mare, mrazené)
🔸 400 g slávok v škrupine (mrazené)
🔸 1 kuracia prsia s kožou a kosťou (cca 600 g)
🔸 3 PL olivového oleja
🔸 500 g rybieho filé (napr. hejk)
🔸 2 červené papriky
🔸 1 cibuľa
🔸 2 strúčiky cesnaku
🔸 Soľ, čierne korenie
🔸 2 dávky šafranových nití (0,1 g)
🔸 400 ml rybieho vývaru
🔸 175 ml pomarančovej šťavy
🔸 1 konzerva cherry paradajok (425 ml)
🔸 250 g paellovej ryže
🔸 4 stonky petržlenu
Postup
1️⃣ Príprava surovín
Morské plody a slávky necháme rozmraziť. Kuracie mäso umyjeme, osušíme a opečieme na horúcom olivovom oleji dozlatista. Medzitým umyjeme rybie filé, osušíme ho a nakrájame na väčšie kúsky. Papriku umyjeme, očistíme a nakrájame na prúžky.
2️⃣ Cibuľa, cesnak a paprika
Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Opečené kuracie mäso osolíme, okoreníme a vyberieme z panvice. Na tom istom oleji opražíme rybu, ktorú následne vyberieme. Potom do panvice pridáme papriku, cibuľu a cesnak a krátko ich orestujeme.
3️⃣ Šafranová ryža
K zelenine pridáme šafran, rybí vývar, pomarančovú šťavu, cherry paradajky so šťavou, soľ, korenie a ryžu. Navrch položíme opečené kuracie mäso. Všetko privedieme k varu a varíme približne 10 minút na miernom ohni – bez miešania!
4️⃣ Dokončenie paelly
Na čiastočne uvarenú paellu navrstvíme morské plody, slávky a rybie kúsky a jemne ich vtlačíme do ryže. Varíme podľa návodu na ryži, potom panvicu prikryjeme a necháme 5 minút dôjsť.
5️⃣ Servírovanie
Petržlen nasekáme a hotovú paellu ním posypeme. Podávame priamo z panvice s citrónovými mesiačikmi.
Tipy na dokonalú paellu
Originálna chuť? – Namiesto pomarančovej šťavy použite suché biele víno.
Chrumkavé dno? – Tradičná paella má na dne panvice karamelizovanú vrstvu ryže (socarrat). Nechajte ju chvíľu bez miešania zapiecť.
Ostrá verzia? – Pridajte kajenské korenie alebo nasekanú čili papričku.
¡Buen provecho!