Aromatická lahôdka plná korenia, zeleniny a kuracieho mäsa. Ak túžite po jedle, ktoré vás prenesie rovno na indický subkontinent, mulligatawny je tou správnou voľbou. Táto sýta a korenistá polievka v sebe spája kuracie mäso, kokosové mlieko, červenú šošovicu a voňavé kari. V Indii existuje množstvo verzií tohto tradičného pokrmu — tento jednoduchý a chutný variant si vás určite získa.
Pre 6 osôb
Príprava: 30 minút
Varenie: 45 minút
Náročnosť: jednoduché
Čo budete potrebovať
- 
5 cibúľ
 - 
1 červená paprika
 - 
1 zelená paprika
 - 
2 malé cukety
 - 
2 stredné póry
 - 
2 mrkvy
 - 
4 kuracie prsia
 - 
50 cl kokosového mlieka
 - 
3 polievkové lyžice jemnej kari pasty („mild“)
 - 
2 polievkové lyžice olivového oleja
 - 
200 g červenej šošovice
 - 
1 zväzok koriandra
 - 
80 g solené kešu orechy
 - 
soľ
 
Postup
- 
Príprava zeleniny a mäsa
Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Papriky umyte, odstráňte semienka a biele blany, nakrájajte na kocky. Cukety tiež umyte a pokrájajte na kocky. Mrkvu ošúpte a nakrájajte. Z pórov odstráňte dve tretiny zelených listov, prerežte ich pozdĺžne, nakrájajte na 2 cm kúsky a dôkladne prepláchnite. Kuracie prsia nakrájajte na tenké pásiky. - 
Dusenie základných surovín
Vo veľkom hrnci rozohrejte olej a spoločne v ňom orestujte cibuľu do sklovita. Pridajte papriku a mrkvu a za občasného miešania duste 10 minút. Potom primiešajte cuketu a pór, osoľte a varte ďalších 5 minút na miernom ohni. - 
Príprava polievky
Do hrnca vlejte kokosové mlieko, pridajte kari pastu a 1,5 litra horúcej vody. Premiešajte a priveďte k varu. Potom znížte teplotu a nechajte polievku jemne prebublávať približne 20 minút. - 
Dokončenie polievky
Pridajte kuracie pásiky a červenú šošovicu. Varíme ešte 10 minút, kým sa šošovica nerozvarí a kuracie mäso nezmäkne. Dochutíme podľa potreby. - 
Servírovanie
Polievku podávajte horúcu, posypanú nasekaným čerstvým koriandrom a polovkami kešu orechov pre chrumkavý kontrast. 
Tip na záver
Červená šošovica sa varí veľmi rýchlo — preto ju pridávajte až tesne pred koncom varenia. Rovnako aj tenké pásiky kuracieho mäsa zostanú najjemnejšie pri krátkej tepelnej úprave.
Vedeli ste? Slovo mulligatawny v tamilčine znamená „korenistá voda“. Tento recept má v Indii mnoho podôb a je známy ako sýte a výživne jedlo vhodné ako hlavný chod.

 