Ak hľadáte šalát, ktorý zasýti, poteší oči aj chuťové poháriky, práve ste ho našli. Tento mexický šalát s krémovým dressingom a bohatou oblohou ukazuje, že šalát môže byť nielen ľahký, ale aj skutočne výdatný a chutný. Vďaka grilovanej kukurici, čiernym fazuliam, čerstvým paradajkám, chrumkavým uhorkám, krémovému avokádu a slanej fete si pochutnáte na každom súste. Tekvicové semienka a kúsky kukuričných lupienkov sa postarajú o zaujímavú kombináciu textúr, ktorá tento recept povyšuje na šalátovú dokonalosť. Ideálny na letný obed, večeru na terase či ako svieže pohostenie pre priateľov.
Suroviny
Na šalát:
– 15 ml (1 polievková lyžica) avokádového oleja
– 250 ml (1 šálka) kukuričných zŕn
– 15 ml (1 polievková lyžica) mletého rasce
– 15 ml (1 polievková lyžica) chilli prášku
– 250 ml (1 šálka) cherry paradajok, prekrojených na polovicu
– 1 veľká červená paprika, nakrájaná na kocky
– 250 ml (1 šálka) konzervovaných čiernych fazúľ, prepláchnutých a scedených
– 1 malá červená cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
– 4 malé uhorky (šalátové), nakrájané na kolieska
– 60 ml (1/4 šálky) tekvicových semienok
– 1 avokádo, nakrájané na kocky
– 1 liter (4 šálky) rímskeho šalátu, nakrájaného na kúsky
– 60 ml (1/4 šálky) rozdrobeného syra feta
– 12 kukuričných lupienkov (nachos)
Na dressing:
– 125 ml (1/2 šálky) nasekanej čerstvej koriandrovej vňate
– 125 ml (1/2 šálky) majonézy
– 125 ml (1/2 šálky) kyslej smotany
– 45 ml (3 polievkové lyžice) nasekanej čerstvej pažítky
– 30 ml (2 polievkové lyžice) strúhaného parmezánu
– 30 ml (2 polievkové lyžice) vody
– 5 ml (1 čajová lyžička) soli
– 5 ml (1 čajová lyžička) mletého čierneho korenia
– 2 strúčiky cesnaku, nasekané
– šťava z 1 limetky
Postup
-
Pripravte dressing: V mixéri zmiešajte všetky ingrediencie na dressing. Mixujte približne 30 sekúnd, kým nevznikne hladká a krémová zálievka. Ak je príliš hustá, pridajte trochu vody. Odložte bokom.
-
Opečte kukuricu: Na panvici (najlepšie liatinovej) rozohrejte avokádový olej na stredne vysokú teplotu. Pridajte kukuričné zrná a opražte ich 6 až 8 minút, kým nezačnú chytať zlatisté a grilované škvrny.
-
Ochutenie kukurice: Primiešajte mletú rascu a chilli prášok, premiešajte a krátko, asi 30 sekúnd, ešte opekajte. Odstavte z ohňa a preložte do veľkej misy.
-
Zmiešajte šalát: Do misy s kukuricou pridajte paradajky, papriku, fazule, cibuľu, uhorky, tekvicové semienka, avokádo, rímsky šalát a fetu. Polejte pripraveným dressingom a dôkladne premiešajte.
-
Servírovanie: Šalát preložte do servírovacej misy a posypte nahrubo rozdrvenými kukuričnými lupienkami tesne pred podávaním.
Tip na záver
Šalát je najlepší čerstvý, no ak si ho chcete pripraviť vopred, odporúčam dressing primiešať až tesne pred podávaním, aby šalát ostal svieži a chrumkavý.