Meatloaf, alebo mäsový koláč, je americká klasika, ktorá vám ponúka iný spôsob, ako si vychutnať hovädzie mäso. Tento recept je jednoduchý na prípravu a môže byť podávaný ako predjedlo alebo hlavný chod s prílohou, ako sú zelenina alebo šalát. Perfektný pre spoločenské večere, ktoré potešia každého.
Praktické informácie
-
Počet osôb: 8
-
Čas prípravy: 20 minút
-
Čas varenia: 1 hodina 10 minút
-
Čas chladenia: 6 hodín
Ingrediencie
-
800 g mletého hovädzieho mäsa
-
1 vajce
-
1 cibuľa
-
20 cl mlieka
-
100 g strúhanky
-
1 polievková lyžica Worcesterskej omáčky
-
2 polievkové lyžice horčice
-
4 polievkové lyžice kečupu
-
25 g trstinového cukru
-
1 polievková lyžica olivového oleja
-
15 g masla
-
Soľ
-
Čierne korenie
Postup
-
Predhrejte rúru na 180°C (teplovzdušná rúra na 160°C). Dno formy na biskvit vyložte papierom na pečenie a potrite maslom.
-
Pripravte cibuľu: Olúpte a jemne nasekajte cibuľu. Orestujte ju na panvici s olivovým olejom, až kým nezmäkne, a nechajte vychladnúť.
-
Pripravte mäsovú zmes: V miske zmiešajte mleté mäso, strúhanku, vychladnutú cibuľu, vajce a mlieko. Osoľte a okoreňte podľa chuti, pridajte Worcesterskú omáčku a dobre premiešajte. Zmes preložte do formy na biskvit.
-
Pripravte omáčku: V miske zmiešajte kečup, horčicu a trstinový cukor. Touto omáčkou potrite vrch mäsového koláča.
-
Pečenie: Pečte v predhriatej rúre asi 1 hodinu. Ak sa koláč príliš rýchlo sfarbí, zakryte ho alobalom. Po upečení nechajte koláč vychladnúť.
-
Chladenie: Nechajte mäsový koláč odpočívať v chladničke aspoň 6 hodín, aby sa chute dobre prepojili.
-
Servírovanie: Vyberte mäsový koláč z chladničky približne 20 minút pred podávaním. Dôkladne ho vyklopte z formy, nakrájajte na plátky a podávajte s čerstvým zeleným šalátom či domácim coleslawom, alebo si pripravte zemiakovú kašu a dochuťte vareným hráškom, ako to robia Briti.
Tipy
Ak chcete mať autentický americký zážitok, podávajte mäsový koláč s domácim coleslawom. Osviežujúci zmes čerstvej zeleniny a krémovej omáčky je ideálnym doplnkom k bohatému a šťavnatému mäsu.