Skip to content
Menu

Dobroty na každý deň: Lahodný orechovo-kávový koláčik

Jemný a nadýchaný koláč s kávovou glazúrou a vlašskými orechmi. Tento tradičný koláč spája bohatú chuť vlašských orechov s jemným nádychom kávy. Vďaka svojej ľahkej textúre a hrejivej aróme sa skvele hodí na jesenné a zimné popoludnia — ako dezert aj ku káve.

Pre 6 osôb
Príprava: 20 minút
Pečenie: 45 minút
Náročnosť: jednoduché

Čo budete potrebovať

  • 5 vajec

  • 25 g masla (na vymastenie formy)

  • 300 g vlašských orechov

  • 250 g kryštálového cukru

  • 150 g práškového cukru

  • 100 g zemiakového škrobu

  • 4 cl tmavého rumu

  • 1 polievková lyžica kávového extraktu

Postup

  1. Príprava orechov
    Odložte si približne 10 pekných polovičiek orechov na ozdobu. Zvyšné orechy nasekajte najemno.

  2. Príprava cesta
    Predhrejte rúru na 180 °C. Oddeľte žĺtky od bielkov. V mise vyšľahajte žĺtky s kryštálovým cukrom do svetlej, nadýchanej peny. Prilejte rum a premiešajte.

  3. Spojenie surovín
    Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Opatrne ho vmiešajte do žĺtkovej zmesi spolu s nasekanými orechmi a preosiatym zemiakovým škrobom. Miešajte zľahka, aby sa zmes nezrazila.

  4. Pečenie
    Vymastite tortovú formu (ø 24 cm) maslom a vlejte cesto. Pečte približne 45 minút. Po dopečení nechajte koláč mierne vychladnúť a potom ho vyklopte na mriežku.

  5. Kávová glazúra (poleva)
    Kým sa koláč pečie, preosejte práškový cukor do misy. Pridajte kávový extrakt a postupne prilievajte studenú vodu, kým nezískate hladkú, lesklú polevu s tekutou konzistenciou.

  6. Zdobenie
    Polejte koláč glazúrou a vytvorte na povrchu zaujímavé tvary ciky-cak. Ozdobte odloženými orechmi. Nechajte glazúru pred podávaním zaschnúť.

Tipy

  • Pre ešte väčšiu lahôdku môžete hotový koláčik pred podávaním jemne pokvapkať karamelom.

  • Chutí výborne s kávou alebo čiernym čajom.

  • Orechy môžete čiastočne nahradiť aj lieskovcami pre jemne odlišnú chuť.

Podporte nezávislé spravodajstvo! Podporte Veci Verejné!

Ďakujeme Vám za akúkoľvek podporu, ktorá pomôže v našej spravodajskej činnosti.

Please enter a valid amount.
Ďakujeme za Vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.