Chrumkavá slanina, šťavnaté huby, mleté mäso a cestoviny zaliate krémovou omáčkou so syrom – toto jedlo chutí ako dovolenka v horách!
Čas prípravy: 45 minút
Náročnosť: veľmi jednoduché
Výsledok: 6 porcií
Ingrediencie
🔸 350 g malých šampiňónov
🔸 2 cibule
🔸 2 strúčiky cesnaku
🔸 100 g údenej prerastenej slaniny
🔸 3 PL oleja
🔸 Soľ, čierne korenie
🔸 500 g mletého mäsa (mix bravčové a hovädzie)
🔸 1 PL paradajkového pretlaku
🔸 2 konzervy cherry paradajok (po 425 ml)
🔸 500 g krátkych makarónov
🔸 5 PL smotany na šľahanie
🔸 200 g tvrdého syra (napr. ementál)
🔸 ½ zväzku pažítky
Postup
1️⃣ Príprava húb a zeleniny
Šampiňóny očistíme, cibuľu a cesnak ošúpeme. Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak nasekáme a slaninu nakrájame na malé kúsky. Na veľkej panvici rozpálime olej a orestujeme šampiňóny približne 8 minút. Osolíme a okoreníme, potom ich vyberieme z panvice.
2️⃣ Príprava mäsa a omáčky
Do tej istej panvice dáme slaninu a opečieme ju do chrumkava. Pridáme mleté mäso a smažíme ho asi 10 minút, kým sa nerozpadne na drobné kúsky. Osolíme a okoreníme. Potom pridáme cibuľu a cesnak, krátko ich orestujeme a vmiešame predpečené šampiňóny. Pridáme paradajkový pretlak, krátko osmahneme a zalejeme 250 ml vody. Privedieme k varu, pridáme paradajky z konzervy aj so šťavou a necháme variť asi 15 minút bez pokrievky.
3️⃣ Príprava cestovín
Medzitým v osolenej vode uvaríme cestoviny podľa návodu na obale. Po scedení ich zmiešame s mäsovou omáčkou a pridáme smotanu na zjemnenie. Dochutíme soľou a korením a krátko prevaríme.
4️⃣ Servírovanie
Syr nastrúhame na jemno, pažítku nakrájame na tenké krúžky. Hotové jedlo posypeme syrom a pažítkou. Podávame horúce, najlepšie s čerstvým chlebom alebo opečenou bagetou.