Skip to content
Menu

Dobroty na každý deň: Hamburgská polievka – pochúťka plná prekvapení

Tradičná severonemecká polievka, ktorá spája slané aj sladké chute. Hoci nemecký názov Aalsuppe hovorí o úhorovi (Aal), v moderných variantoch sa často pripravuje bez neho.

Čas prípravy: 150 minút
Náročnosť: veľmi jednoduché
Výnos: 6 porcií

Ingrediencie

🔸 150 g sušeného ovocia (napr. slivky, jablká, hrušky)
🔸 1 zväzok koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, pór, petržlen)
🔸 1 kg údených rebierok
🔸 2 l číreho vývaru
🔸 5 klinčekov
🔸 3 bobkové listy
🔸 200 g zelených fazuľových strukov
🔸 200 g mrazeného hrášku
🔸 cca 2 PL bieleho vínneho octu
🔸 1 štipka cukru
🔸 1 štipka muškátového orieška
🔸 Soľ, čierne korenie
🔸 4 stonky kôpru
🔸 cca 2 PL oleja
🔸 6 vajec (veľkosť S)

Postup

1️⃣ Namáčanie sušeného ovocia
Sušené ovocie večer pred varením namočíme do studenej vody.

2️⃣ Príprava vývaru
Na druhý deň ovocie scedíme. Koreňovú zeleninu očistíme, ošúpeme a odrežeme šupky a odrezky – tie použijeme na vývar. Zvyšok nakrájame na cca 1 cm kúsky a zakryjeme vlhkou utierkou.

3️⃣ Varenie rebierok
Rebierka nakrájame na väčšie kúsky a vložíme do veľkého hrnca. Pridáme vývar, klinčeky, bobkový list a šupky z koreňovej zeleniny. Privedieme do varu a varíme 1,5 hodiny na miernom ohni.

4️⃣ Pridanie zeleniny a ovocia
Fazuľové struky umyjeme a prepolíme. Vývar scedíme cez jemné sitko do druhého hrnca. Pridáme nakrájanú zeleninu, fazuľky a sušené ovocie. Privedieme do varu a varíme 30 minút. Hrášok pridáme 5 minút pred koncom.

5️⃣ Dokončenie polievky
Mäso z rebierok oberieme, natrháme na malé kúsky a vrátime do polievky. Dochutíme octom, cukrom, muškátovým orieškom, soľou a čiernym korením.

6️⃣ Servírovanie so strateným vajcom
Kôpor umyjeme a natrháme na menšie kúsky. Na panvici zohrejeme olej a pripravíme volské oká. Polievku servírujeme do tanierov, na každú porciu položíme volské oko a ozdobíme kôprom.

Tipy pre autentickú chuť

Chcete originálnu verziu? – Pridajte údeného úhora alebo ho nahraďte údeným lososom.
Sladká alebo kyslá? – Hladinu sladkosti ovplyvní výber sušeného ovocia – hrušky dodajú viac sladkosti, slivky zas kyselkavú chuť.
Jednoduchšia verzia? – Rebierka môžete nahradiť údeným bravčovým kolenom pre silnejší vývar.

Guten Appetit!

Podporte nezávislé spravodajstvo! Podporte Veci Verejné!

Ďakujeme Vám za akúkoľvek podporu, ktorá pomôže v našej spravodajskej činnosti.

Please enter a valid amount.
Ďakujeme za Vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.