Ak hľadáte jedlo, ktoré pohladí dušu aj chuťové bunky, ficelles picardes sú tou správnou voľbou. Táto francúzska špecialita z oblasti Pikardia kombinuje jemné palacinky plnené zamatovou bešamelovou omáčkou, šampiňónmi a šunkou. Zapekajú sa pod vrstvou voňavého syra comté a sú ideálne na rodinný obed či večeru pri každej príležitosti.
Pre 4 osoby
Príprava: 30 minút
Varenie: 40 minút
Náročnosť: jednoduché
Čo budete potrebovať
Na palacinky
-
125 g hladkej múky
-
25 cl mlieka
-
2 vajcia
-
20 g masla + kúsok na opekanie
Na plnku a zapečenie
-
500 g šampiňónov
-
200 g šunky
-
60 g masla
-
20 g múky
-
30 cl mlieka
-
15 cl smotany na šľahanie
-
100 g nastrúhaného syra comté
-
štipka muškátového orieška
-
soľ, čierne korenie
Postup
-
Pripravte palacinkové cesto
Maslo rozpustite. Múku preosejte do misy, v strede urobte jamku a vlejte polovicu mlieka. Metličkou postupne vymiešajte hladké cesto, pridajte rozšľahané vajcia, rozpustené maslo a zvyšok mlieka. Miešajte, kým nebude cesto hladké a tekuté. Nechajte odpočívať aspoň 1 hodinu. -
Upečte palacinky a pripravte plnku
Na mierne vymastenej panvici upečte 8 tenkých palaciniek. Šampiňóny očistite a nasekajte nadrobno. Na panvici ich orestujte na 20 g masla asi 10 minút. Osoľte, okoreňte a odložte bokom. -
Uvarte bešamel
V hrnci rozpustite 20 g masla, prisypte múku a rýchlo premiešajte metličkou. Postupne prilievajte mlieko a stále miešajte, kým nevznikne hladká omáčka. Pridajte smotanu, osoľte, okoreňte a dochuťte muškátovým orieškom. Rúru predhrejte na 180 °C a zapekaciu misu vymastite maslom. -
Napĺňanie a zapekanie
Šunku nakrájajte na prúžky a zmiešajte so šampiňónmi a polovicou bešamelu. Touto zmesou natrite každú palacinku a zrolujte ju. Palacinky uložte vedľa seba do pripravenej misy. Polejte ich zvyšným bešamelom, posypte syrom comté a pečte 20 minút dozlatista.
Čo k nim podávať?
Výborne sa k nim hodí pohár suchého bieleho vína, ktoré krásne doplní jemné chute syra a krémovej omáčky.
Tip na záver
Ficelles picardes chutia skvele so šalátom z polnička a vlašských orechov. Ľahká svieža príloha vyváži sýtosť zapekaných palaciniek a dodá jedlu francúzsky šarm.