Fajitas z kuracieho mäsa je tradičný mexický pokrm, ktorý sa skladá z kúskov kuracích pŕs opečených na panvici s rôznymi zeleninami a aromatickými koreninami. Tradične sa podáva v tortille (mexickej placke) zo kukurice, ale v modernej verzii sa môže podávať aj v tortille z pšeničnej múky.
Čas prípravy: 50 minút
Počet porcií: 6
Ingrediencie:
- 1 kuracie prso bez kostí, bez kože
- ½ šálky olivového oleja + 1 lyžica
- ¼ šálky šťavy z limetky
- 2 čajové lyžičky kmínu
- ½ čajovej lyžičky chilli vločiek
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 3 papriky, nakrájané na pásiky
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na plátky
Postup prípravy:
-
Príprava marinády: V miske zmiešaj ½ šálky olivového oleja, šťavu z limetky, kmín a chilli vločky. Dobre premiešaj, až vznikne homogénna zmes, ktorá vydáva lákavé arómy. Kuracie prso osoľ a okoreň, potom ho dobre obal v marináde, aby bolo celé pokryté. Nechaj marinovať v chladničke minimálne 30 minút.
-
Príprava kuracieho mäsa: Na strednom ohni rozohrej 1 lyžicu oleja na nepriľnavej panvici. Kuracie prso opeč z každej strany asi 8 minút, až získa zlatistú farbu. Vyber ho z panvice a nakrájaj na pásiky.
-
Príprava zeleniny: Na tej istej panvici daj papriky a cibuľu. Opekaj ich na strednom ohni, až zmäknú a stanú sa krehkými, asi 5-7 minút.
-
Spojenie ingrediencií: Vráť nakrájané kuracie mäso do panvice a premiešaj so zeleninou. Nechaj ich spolu variť ešte 2-3 minúty, aby sa všetky chute spojili a ingrediencie boli dostatočne uvarené.
-
Podávanie: Fajitas z kuracieho mäsa sa tradične podáva v tortille. Pre kompletný kulinársky zážitok si môžeš pripraviť tortillu aj doma, podľa nasledujúceho receptu.
Ako pripraviť tortillu na fajitas z kuracieho mäsa:
Tradičná tortilla je vyrobená z kukurice, ale v tejto verzii odporúčame pripraviť tortillu zmiešanú, ktorá obsahuje múku aj kukuričný škrob.
Ingrediencie na tortillu:
- 1 šálka múky (Standard 650)
- 1 šálka kukuričnej múky (Extra Gold)
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1/3 šálky roztopeného masla
- 1 ¼ šálky vlažnej vody
Postup prípravy:
-
V miske zmiešaj všetky suché ingrediencie: múku, kukuričný škrob, soľ a prášok do pečiva. Potom pridaj roztopené maslo a vlažnú vodu, a postupne miešaj, až vznikne cesto.
-
Cesto vypracuj na pracovnej doske posypanej múkou a rozdeľ ho na 16 rovnakých častí, ktoré vytvaruj do guličiek. Nechaj ich kysnúť 20 minút.
-
Na malom ohni rozohrej nepriľnavú panvicu. Pomocou valčeka roztiahni každú guličku cesta na tenkú, guľatú placku. Umiestni placku na panvicu a peč ju 2-3 minúty z oboch strán.
-
Naplň tortilly fajitas z kuracieho mäsa a zeleniny, kým sú ešte horúce, a vychutnaj si ich v kruhu rodiny a priateľov.
Dobrú chuť!