Skip to content
Menu

Dobroty na každý deň: Fajitas z kuracieho mäsa

Fajitas z kuracieho mäsa je tradičný mexický pokrm, ktorý sa skladá z kúskov kuracích pŕs opečených na panvici s rôznymi zeleninami a aromatickými koreninami. Tradične sa podáva v tortille (mexickej placke) zo kukurice, ale v modernej verzii sa môže podávať aj v tortille z pšeničnej múky.

Čas prípravy: 50 minút

Počet porcií: 6

Ingrediencie:

  • 1 kuracie prso bez kostí, bez kože
  • ½ šálky olivového oleja + 1 lyžica
  • ¼ šálky šťavy z limetky
  • 2 čajové lyžičky kmínu
  • ½ čajovej lyžičky chilli vločiek
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 3 papriky, nakrájané na pásiky
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na plátky

Postup prípravy:

  1. Príprava marinády: V miske zmiešaj ½ šálky olivového oleja, šťavu z limetky, kmín a chilli vločky. Dobre premiešaj, až vznikne homogénna zmes, ktorá vydáva lákavé arómy. Kuracie prso osoľ a okoreň, potom ho dobre obal v marináde, aby bolo celé pokryté. Nechaj marinovať v chladničke minimálne 30 minút.

  2. Príprava kuracieho mäsa: Na strednom ohni rozohrej 1 lyžicu oleja na nepriľnavej panvici. Kuracie prso opeč z každej strany asi 8 minút, až získa zlatistú farbu. Vyber ho z panvice a nakrájaj na pásiky.

  3. Príprava zeleniny: Na tej istej panvici daj papriky a cibuľu. Opekaj ich na strednom ohni, až zmäknú a stanú sa krehkými, asi 5-7 minút.

  4. Spojenie ingrediencií: Vráť nakrájané kuracie mäso do panvice a premiešaj so zeleninou. Nechaj ich spolu variť ešte 2-3 minúty, aby sa všetky chute spojili a ingrediencie boli dostatočne uvarené.

  5. Podávanie: Fajitas z kuracieho mäsa sa tradične podáva v tortille. Pre kompletný kulinársky zážitok si môžeš pripraviť tortillu aj doma, podľa nasledujúceho receptu.

Ako pripraviť tortillu na fajitas z kuracieho mäsa:

Tradičná tortilla je vyrobená z kukurice, ale v tejto verzii odporúčame pripraviť tortillu zmiešanú, ktorá obsahuje múku aj kukuričný škrob.

Ingrediencie na tortillu:

  • 1 šálka múky (Standard 650)
  • 1 šálka kukuričnej múky (Extra Gold)
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1/3 šálky roztopeného masla
  • 1 ¼ šálky vlažnej vody

Postup prípravy:

  1. V miske zmiešaj všetky suché ingrediencie: múku, kukuričný škrob, soľ a prášok do pečiva. Potom pridaj roztopené maslo a vlažnú vodu, a postupne miešaj, až vznikne cesto.

  2. Cesto vypracuj na pracovnej doske posypanej múkou a rozdeľ ho na 16 rovnakých častí, ktoré vytvaruj do guličiek. Nechaj ich kysnúť 20 minút.

  3. Na malom ohni rozohrej nepriľnavú panvicu. Pomocou valčeka roztiahni každú guličku cesta na tenkú, guľatú placku. Umiestni placku na panvicu a peč ju 2-3 minúty z oboch strán.

  4. Naplň tortilly fajitas z kuracieho mäsa a zeleniny, kým sú ešte horúce, a vychutnaj si ich v kruhu rodiny a priateľov.

Dobrú chuť!

Podporte nezávislé spravodajstvo! Podporte Veci Verejné!

Ďakujeme Vám za akúkoľvek podporu, ktorá pomôže v našej spravodajskej činnosti.

Please enter a valid amount.
Ďakujeme za Vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.