Príprava: 20 minút
Varenie: 8 hodín 20 minút
Porcie: 6
Hovädzie líčka dusené v červenom víne s hubami sú luxusným jedlom ako stvoreným na víkend alebo večeru pre hostí. Namiesto klasickej hovädzej kližky recept používa líčka, ktoré sú síce sekundárnym kusom mäsa, no pri pomalom varení sa z nich stáva dokonale mäkká a šťavnatá pochúťka.
Používajú sa tri druhy húb – shiitake, hliva ustricová a hnedé šampiňóny – ktoré dodávajú jedlu bohatú chuť. Pridáva sa veľa cesnaku, červené víno typu shiraz (alebo pinot noir), hovädzí vývar, paradajkový pretlak a hnedý cukor na zjemnenie chutí.
Recept je prekvapivo jednoduchý – hoci pôsobí honosne, na prípravu nepotrebuješ veľa krájania a väčšinu času sa varí bez dozoru. Najlepšie chutí pripravený deň vopred a ohriaty v rúre. Zvyšky sa dajú natrhať a podávať s cestovinami.
Ingrediencie:
-
1,2 kg hovädzích líčok
-
1/4 hrnčeka hladkej múky
-
2 PL olivového oleja
-
2 stredné cibule, nakrájané na mesiačiky
-
6 strúčikov cesnaku, prekrojených
-
2 stredné mrkvy, nahrubo nasekané
-
1 hrnček (250 ml) červeného vína (napr. Shiraz)
-
2 hrnčeky (500 ml) hovädzieho vývaru
-
2 PL paradajkového pretlaku
-
2 PL hnedého cukru
-
2 bobkové listy
-
3 vetvičky čerstvého tymianu
-
40 g masla
-
6 húb shiitake (čerstvé), prekrojené
-
6 hnedých šampiňónov, prekrojených
-
12 malých šampiňónov (vcelku)
-
Ako príloha:
Zemiaková kaša (skús pridať cesnak, prekvapí ťa), dusená špargľa a zelené fazuľky
Postup:
-
V múke zmiešanej so soľou a korením obaľ líčka. V rozpálenej panvici na oleji ich opeč z oboch strán dohneda. Odlož bokom.
-
V tej istej panvici orestuj cibuľu, cesnak a mrkvu. Polovicu zmesi daj do pomalého hrnca, na to poukladaj líčka a prikry zvyšnou zeleninou.
-
Víno, vývar, paradajkový pretlak, cukor, bobkový list a tymian priveď v panvici do varu a vlej do pomalého hrnca.
-
Na masle opeč huby, potom ich pridaj k mäsu.
-
Zakry a var na nízkej teplote 8 hodín, alebo na vysokej 4 hodiny, kým nebude mäso úplne mäkké.
-
Dochuť soľou, korením a podávaj s kašou a zeleninou.
Dobrú chuť!