Skip to content
Menu

Dobroty na každý deň: Domáce maslové kura ako z indickej reštaurácie

Úvod do exotiky, čo chutí ako objatie

Nie je to len kari. Nie je to len kura. Je to maslové kura – jedlo, ktoré ťa objíme, pohladí a možno aj rozplače od šťastia. A čo je na tom najlepšie? Zvládneš ho uvariť aj ty, hoci máš doma len jednu cibuľu, otlčený hrniec a posledný zvyšok jogurtu. Tak poďme na to!

Čo budeš potrebovať (alebo: všetko dobré z chladničky a špajze)

  • ½ šálky gréckeho jogurtu

  • 2 strúčiky cesnaku (rozpuč ich ako svoje problémy)

  • 3 cm čerstvého zázvoru (nastrúhaný – alebo kúpený už hotový, len nehovor Indom)

  • 2 ČL mletého koriandra

  • 2 ČL mletej rasce

  • 1 ČL garam masala (indické korenie)

  • ¼ ČL mletej červenej papriky (alebo viac, ak chceš oheň v ústach)

  • 600 g kuracích stehien bez kosti a kože, nakrájané na kúsky

  • 1 PL rastlinného oleja

  • 20 g masla (bez toho by to nebolo maslové kura)

  • 1 veľká hnedá cibuľa, hrubo nakrájaná

  • 410 g paradajkového pretlaku

  • ½ šálky slepačieho vývaru

  • ½ šálky smotany na šľahanie

  • basmati ryža a čerstvý koriander na servírovanie

Ako na to (3 kroky k šťastiu)

1. Kúpeľ v jogurte – marinuje nielen kura, ale aj tvoje nervy

  • Zmiešaj jogurt, cesnak, zázvor, koreniny a zľahka v tom obal kúsky kurčaťa.

  • Schovaj do chladničky na 2 hodiny. Ideálne aj cez noc, ak máš čas a život pod kontrolou.

2. Zasvätenie do kari sveta

  • Na panvici rozohrej olej a maslo, vhoď cibuľu a miešaj, kým nebude zlatistá.

  • Pridaj marinované kura. Opekaj, kým nezačne meniť farbu.

  • Prilej paradajkový pretlak a vývar. Prikry a nechaj variť na miernom ohni 15–20 minút.

  • Kuchyňa už teraz vonia ako v bombajskom bistre.

3. Posledné úpravy – alebo „Zachránil to až šľahačka“

  • Pridaj smotanu a jemne premiešaj.

  • Dochuť podľa seba a nechaj ešte 5 minút prehriať.

  • Podávaj s horúcou ryžou a posypané koriandrom

Tip na servírovanie:

Maslové kura chutí skvele s naanom alebo iným indickým chlebom či plackou, ktorý môžete namáčať do krémovej omáčky. Ak máte radi trochu pálivejšie chute, môžete pridať viac chilli.

Záver s poučením:

Maslové kura je ako život – keď ho necháš chvíľu marinovať a potom jemne premiešaš, môže byť sakramentsky chutné.

A nezabudni: najlepšie recepty nie sú tie s najdrahšími surovinami, ale tie, ktoré ti pripomenú, prečo miluješ variť. Alebo aspoň jesť.

Podporte nezávislé spravodajstvo! Podporte Veci Verejné!

Ďakujeme Vám za akúkoľvek podporu, ktorá pomôže v našej spravodajskej činnosti.

Please enter a valid amount.
Ďakujeme za Vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.