Skip to content
Menu

Dobroty na každý deň: Banoffee — Nádherný dezert s banánmi a karamelom

Banoffee je slávny anglický dezert, ktorého názov je skratkou slov „banán“ a „toffee“ (karamel). Tento dezert pozostáva z krehkej sušienkovej bázy, polevy z karamelu, čerstvých banánov a šľahačky. Pripravte si ho krok za krokom a vychutnajte si lahodnú chuť!

Pre 4 osoby
Príprava: 20 minút
Varenie: 6 minút
Chladenie: 2 hodiny

Čo budete potrebovať

  • 150 g krehkých sušienok

  • 75 g masla

  • 4 banány

  • 50 g strúhanej mliečnej čokolády

Na karamel:

  • 150 g kryštálového cukru

  • 4 polievkové lyžice vody

  • 50 g masla, trochu osolené

Na šľahačku:

  • 20 cl smotany na šľahanie (30% tuku)

  • 1 polievková lyžica práškového cukru

  • 1 vanilkový struk

Postup

  1. Príprava karamelu:
    V hrnci zmiešajte cukor a vodu, nechajte ich variť na strednej teplote bez miešania približne 6 minút, až kým sa nevytvorí svetlý karamel. Pridajte maslo nakrájané na kúsky a varte ďalšie 2 minúty. Karamel nechajte vychladnúť v miske.

  2. Príprava šľahačky:
    Umiestnite misku, metly mixéra a smotanu na šľahanie do mrazničky na 15 minút. Potom šľahajte smotanu so práškovým cukrom na pevnú šľahačku. Po jej dosiahnutí pridajte vanilkový struk, ktorý rozkrojíte a vyškrábete.

  3. Príprava sušienkovej bázy:
    Rozmixujte sušienky na jemnú strúhanku v mixéri. Pridajte roztopené maslo a dôkladne premiešajte. Vložte zmes do formy (priemer cca 22 cm) a pomocou lyžice rovnomerne vyhlaďte povrch, pritlačte okraje. Nechajte stuhnúť v chladničke približne 30 minút.

  4. Príprava banoffee:
    Na stuhnutú sušienkovú bázu naneste karamel, naň poukladajte nakrájané banány. Pokryte šľahačkou a posypte strúhanou čokoládou.

  5. Chladenie:
    Dezert nechajte v chladničke minimálne 2 hodiny pred podávaním. Podávajte v jednotlivých porciách.

Tipy

  • Ak chcete experimentovať s chuťami, môžete pridať do šľahačky aj trochu rumu alebo mliečnej čokolády.

  • Na ozdobu sa hodia aj zľahka karamelizované banánové plátky.

Podporte nezávislé spravodajstvo! Podporte Veci Verejné!

Ďakujeme Vám za akúkoľvek podporu, ktorá pomôže v našej spravodajskej činnosti.

Please enter a valid amount.
Ďakujeme za Vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.