Skip to content
Menu

Dobroty na každý deň: Mrkvovo-jablkový koláč bez lepku a cukru – zdravá pochúťka!

Bez pšeničnej múky, bez vajec a bez bieleho cukru – napriek tomu plný chuti! O lahodnú textúru a sladkú chuť sa postarajú mandľová múka, mrkva, jablká a kokos.


Čas prípravy: 75 minút
Náročnosť: jednoduché
Počet porcií: 12 kúskov

Potrebujeme:

  • 210 ml kokosového oleja
  • 400 g mrkvy
  • 1 jablko
  • kôra a šťava z 1 bio citróna
  • 200 g xylitolu (príp. 180 g trstinového cukru)
  • 1 balíček bourbon vanilkového cukru
  • štipka škorice a soli
  • 250 g mletých mandlí
  • 200 g mandľovej múce
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 50 g kokosových lupienkov (+ na ozdobu)
  • 100 g bio horkej čokolády

Postup:

  1. Príprava ingrediencií – kokosový olej roztopíme vo vodnom kúpeľmi. Rúru predhrejeme na 180 °C (teplovzdušná rúf: 160 °C). Formu (26 cm ∅) potrieme 1 PL kokosového oleja.
  2. Mrkva a jablko – mrkvu a jablko olúpeme, nastrúhame natenko a zmiešame s citrónovou kôrou a šťavou.
  3. Cesto – v miske zmiešame zvyšný kokosový olej, xylitol, vanilkový cukor, 1 čl škorice a štipku soli. Šľaháme 5 minút. Pridáme mandľovú múku, kypriaci prášok a kokosové lupienky. Nakoniec primiešame mrkvovo-jablkovú zmes.
  4. Pečenie – cesto nalejeme do formy, uhladíme a pečieme cca 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
  5. Poleva a dekorácia – čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeľmi a potrieme ňou koláč. Posypeme kokosovými lupienkami.

Tip: Aby kokosový olej nepretiekol z formy, odporúčame ju zvonka obaliť hliníkovou fóliou.

Užite si zdravú sladkú dobrotu bez výčitiek!

Podporte nezávislé spravodajstvo! Podporte Veci Verejné!

Ďakujeme Vám za akúkoľvek podporu, ktorá pomôže v našej spravodajskej činnosti.

Please enter a valid amount.
Ďakujeme za Vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.