Bez pšeničnej múky, bez vajec a bez bieleho cukru – napriek tomu plný chuti! O lahodnú textúru a sladkú chuť sa postarajú mandľová múka, mrkva, jablká a kokos.
Čas prípravy: 75 minút
Náročnosť: jednoduché
Počet porcií: 12 kúskov
Potrebujeme:
- 210 ml kokosového oleja
- 400 g mrkvy
- 1 jablko
- kôra a šťava z 1 bio citróna
- 200 g xylitolu (príp. 180 g trstinového cukru)
- 1 balíček bourbon vanilkového cukru
- štipka škorice a soli
- 250 g mletých mandlí
- 200 g mandľovej múce
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 50 g kokosových lupienkov (+ na ozdobu)
- 100 g bio horkej čokolády
Postup:
- Príprava ingrediencií – kokosový olej roztopíme vo vodnom kúpeľmi. Rúru predhrejeme na 180 °C (teplovzdušná rúf: 160 °C). Formu (26 cm ∅) potrieme 1 PL kokosového oleja.
- Mrkva a jablko – mrkvu a jablko olúpeme, nastrúhame natenko a zmiešame s citrónovou kôrou a šťavou.
- Cesto – v miske zmiešame zvyšný kokosový olej, xylitol, vanilkový cukor, 1 čl škorice a štipku soli. Šľaháme 5 minút. Pridáme mandľovú múku, kypriaci prášok a kokosové lupienky. Nakoniec primiešame mrkvovo-jablkovú zmes.
- Pečenie – cesto nalejeme do formy, uhladíme a pečieme cca 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
- Poleva a dekorácia – čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeľmi a potrieme ňou koláč. Posypeme kokosovými lupienkami.
Tip: Aby kokosový olej nepretiekol z formy, odporúčame ju zvonka obaliť hliníkovou fóliou.
Užite si zdravú sladkú dobrotu bez výčitiek!