Skvelé ako predjedlo alebo hlavné jedlo s obľúbenou prílohou.
Ingrediencie:
Na mäso:
-
1 kg morčacích pŕs
-
soľ podľa chuti
-
čierne korenie podľa chuti
-
1 PL oleja
Na plnku:
-
300 g čerstvých alebo sterilizovaných húb
-
1 cibuľa
-
3 PL oleja
-
3 strúčiky cesnaku
-
200 g slaniny alebo šunky
-
½ ČL sladkej papriky
-
soľ a korenie podľa chuti
-
1 zväzok petržlenu alebo kôpru (môžete kombinovať)
-
100 g strúhaného syra (napr. ementál alebo gouda)
Na pečenie:
-
niekoľko plátkov slaniny (na obalenie)
-
150 ml suchého bieleho vína
-
2 vetvičky rozmarínu
-
3 PL olivového oleja
Postup prípravy:
-
Príprava mäsa:
Morčacie prsia dôkladne umyte a rozrežte ich na väčší, tenší plát. Zakryte fóliou a naklepte tĺčikom ako na rezne. Osoľte, okoreňte a potrite olejom z oboch strán. -
Príprava plnky:
V panvici rozohrejte olej. Nakrájajte cibuľu nadrobno, osolte ju a orestujte do sklovita.
Pridajte nakrájané huby a slaninu (na kocky alebo pásiky). Orestujte pár minút.
Dochuťte soľou, korením, paprikou a pretlačeným alebo nasekaným cesnakom. Keď sa odparí prebytočná tekutina, vypnite oheň a nechajte mierne vychladnúť.
Potom pridajte nasekanú vňať (petržlen a/alebo kôpor). -
Plnenie a rolovanie:
Na mäso rovnomerne rozložte plnku a nastrúhaný syr.
Roládu pevne zrolujte. Obaľte ju v plátkoch slaniny a previažte kuchynským špagátom, aby držala tvar pri pečení. -
Pečenie:
Roládu vložte do pekáča, pridajte olivový olej, biele víno a vetvičky rozmarínu.
Zakryte alobalom a pečte v predhriatej rúre na 220 °C asi 30 minút.
Potom odstráňte alobal, znížte teplotu na 180 °C a pečte ešte 20 minút, aby sa vytvorila pekná kôrka.
Pred podávaním skontrolujte, či je mäso prepečené.
Tip na servírovanie:
Podávajte teplé s:
-
zemiakovou kašou,
-
pečenou zeleninou,
-
čerstvým šalátom alebo
-
chrumkavým chlebom.
Dobrú chuť! Táto mäsová roláda je skvelou voľbou na slávnostný obed, večeru alebo sviatočný stôl.