Skip to content
Menu

Chutnučká domáca pizza s tuniakom a kukuricou

Chutná, ľahká a pripravená doma

Ak milujete pizzu, ale chcete skúsiť niečo netradičné a jednoduché na prípravu, pizza s tuniakom a kukuricou je výborná voľba. Kombinácia šťavnatého tuniaka, sladkej kukurice, olív a syra je obľúbená najmä v stredomorskej kuchyni. Navyše si ju zvládnete pripraviť sami doma z bežných surovín.

Ingrediencie na cesto:

  • 500 g hladkej múky

  • 300 ml vlažnej vody

  • 50 ml oleja (olivový alebo slnečnicový)

  • 1 ČL soli

  • 1 ČL kryštálového cukru

  • 20 g čerstvého droždia (alebo 6 g sušeného)

  • krupica (na podsypanie – voliteľné)

Ingrediencie na oblohu:

  • 2 konzervy tuniaka vo vlastnej šťave alebo oleji (sceďte)

  • 100 g sterilizovanej kukurice

  • 150 g čiernych olív (bez kôstok, nakrájané)

  • 1 cibuľa (nakrájaná na tenké kolieska)

  • 400 g nastrúhaného syra (tvrdý syr alebo mozzarella)

  • paradajkový pretlak alebo pasírované paradajky

  • sušené oregano a bazalka

Postup:

1. Príprava cesta

  1. Múku preosejeme do veľkej misy (ideálne aj 2-3× – cesto bude nadýchanejšie).

  2. Droždie rozpustíme vo vlažnej vode spolu s cukrom a necháme pár minút aktivovať.

  3. Prilejeme k múke, pridáme olej, soľ a vymiesime hladké a elastické cesto.

  4. Necháme kysnúť 25–30 minút prikryté utierkou.

2. Príprava oblohy

  1. Zmiešame paradajkový pretlak s bazalkou a oreganom – vznikne voňavý základný omáčkový základ.

  2. Syr nastrúhame, cibuľu nakrájame na jemné plátky, kukuricu a olivy pripravíme podľa chuti.

  3. Tuniaka scedíme a vidličkou jemne rozdelíme na kúsky.

3. Tvarovanie a pečenie pizze

  1. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej alebo krupicou posypanej doske – krupica dodá chrumkavosť.

  2. Prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.

  3. Natrieme paradajkovou omáčkou, poukladáme syr, tuniaka, olivy, kukuricu a cibuľu.

  4. Pečieme v predhriatej rúre na 200–210 °C asi 15–20 minút, kým okraje zozlatnú a syr sa roztopí.

Tipy a obmeny:

  • Pridajte huby, papriku, rukolu alebo chilli podľa chuti.

  • Pre extra chuť môžete na záver pridať pár kvapiek olivového oleja s cesnakom.

  • Cesto si môžete pripraviť aj deň vopred – uložené v chladničke získa ešte lepšiu chuť.

Výsledok: Jednoduchá, ale skvele vyvážená pizza s výraznou chuťou tuniaka, sladkosťou kukurice a sviežosťou cibule. Skvelá na večeru, oslavy alebo len tak k filmu.

Dobrú chuť!

Podporte nezávislé spravodajstvo! Podporte Veci Verejné!

Ďakujeme Vám za akúkoľvek podporu, ktorá pomôže v našej spravodajskej činnosti.

Please enter a valid amount.
Ďakujeme za Vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.