Chutná, ľahká a pripravená doma
Ak milujete pizzu, ale chcete skúsiť niečo netradičné a jednoduché na prípravu, pizza s tuniakom a kukuricou je výborná voľba. Kombinácia šťavnatého tuniaka, sladkej kukurice, olív a syra je obľúbená najmä v stredomorskej kuchyni. Navyše si ju zvládnete pripraviť sami doma z bežných surovín.
Ingrediencie na cesto:
-
500 g hladkej múky
-
300 ml vlažnej vody
-
50 ml oleja (olivový alebo slnečnicový)
-
1 ČL soli
-
1 ČL kryštálového cukru
-
20 g čerstvého droždia (alebo 6 g sušeného)
-
krupica (na podsypanie – voliteľné)
Ingrediencie na oblohu:
-
2 konzervy tuniaka vo vlastnej šťave alebo oleji (sceďte)
-
100 g sterilizovanej kukurice
-
150 g čiernych olív (bez kôstok, nakrájané)
-
1 cibuľa (nakrájaná na tenké kolieska)
-
400 g nastrúhaného syra (tvrdý syr alebo mozzarella)
-
paradajkový pretlak alebo pasírované paradajky
-
sušené oregano a bazalka
Postup:
1. Príprava cesta
-
Múku preosejeme do veľkej misy (ideálne aj 2-3× – cesto bude nadýchanejšie).
-
Droždie rozpustíme vo vlažnej vode spolu s cukrom a necháme pár minút aktivovať.
-
Prilejeme k múke, pridáme olej, soľ a vymiesime hladké a elastické cesto.
-
Necháme kysnúť 25–30 minút prikryté utierkou.
2. Príprava oblohy
-
Zmiešame paradajkový pretlak s bazalkou a oreganom – vznikne voňavý základný omáčkový základ.
-
Syr nastrúhame, cibuľu nakrájame na jemné plátky, kukuricu a olivy pripravíme podľa chuti.
-
Tuniaka scedíme a vidličkou jemne rozdelíme na kúsky.
3. Tvarovanie a pečenie pizze
-
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej alebo krupicou posypanej doske – krupica dodá chrumkavosť.
-
Prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
-
Natrieme paradajkovou omáčkou, poukladáme syr, tuniaka, olivy, kukuricu a cibuľu.
-
Pečieme v predhriatej rúre na 200–210 °C asi 15–20 minút, kým okraje zozlatnú a syr sa roztopí.
Tipy a obmeny:
-
Pridajte huby, papriku, rukolu alebo chilli podľa chuti.
-
Pre extra chuť môžete na záver pridať pár kvapiek olivového oleja s cesnakom.
-
Cesto si môžete pripraviť aj deň vopred – uložené v chladničke získa ešte lepšiu chuť.
Výsledok: Jednoduchá, ale skvele vyvážená pizza s výraznou chuťou tuniaka, sladkosťou kukurice a sviežosťou cibule. Skvelá na večeru, oslavy alebo len tak k filmu.
Dobrú chuť!